Táto káva nezaťažuje žalúdok. Jej chuť si zamilujete okamžite

kava
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Špaldová káva si získava čoraz väčšiu obľubu ako prirodzená a zdravá náhrada klasickej kávy. Neobsahuje kofeín, no je bohatá na vlákninu, vitamíny a minerály. Tento nápoj z pradávneho obilniny spája tradíciu s moderným prístupom k zdravej životospráve. Prečo by sa mal stať súčasťou vášho každodenného rituálu?

Táto káva nezaťažuje žalúdok. Jej chuť si zamilujete okamžite

Prírodná káva bez kofeínu – špaldový hit pre zdravie

V čase, keď ľudia čoraz viac dbajú na svoje zdravie, rastie záujem o alternatívy bežných nápojov. Jednou z nich je špaldová káva, ktorá sa pripravuje z pražených zŕn špaldy – starobylej obilniny, ktorú si ľudstvo cení už stáročia pre jej výnimočné nutričné hodnoty.

Aj keď neobsahuje kofeín, svojou chuťou – jemne orieškovou so zrnkovým podtónom – pripomína klasickú kávu. Vďaka tomu je ideálnou voľbou pre tých, ktorí sa chcú kofeínu vyhýbať, ale nechcú prísť o pôžitok z teplej šálky voňavého nápoja.

spald

Prečo piť špaldovú kávu? Prínosy pre telo i myseľ

Špalda je skutočnou výživovou pokladnicou. Obsahuje:

  • vlákninu, ktorá podporuje trávenie,
  • vitamíny skupiny B, dôležité pre správne fungovanie nervovej sústavy,
  • železo, horčík a zinok, ktoré posilňujú imunitu a metabolizmus.

Nápoj z praženej špaldy je šetrný k žalúdku, nespôsobuje podráždenosť ani nespavosť, nezvyšuje krvný tlak a nezaťažuje organizmus ako bežná káva. Je preto vhodný aj pre deti, tehotné ženy a ľudí s vysokým tlakom alebo tráviacimi problémami.

Ako chutí špaldová káva?

Jemná, prirodzene sladkastá chuť s orieškovo-zrnovými tónmi robí z tejto kávy príjemný pôžitok. Môžete ju piť samotnú, s klasickým alebo rastlinným mliekom a výborne ladí s:

  • korením ako škorica, vanilka či kardamón,
  • prírodnými sladidlami, napríklad medom alebo datľovým sirupom.

Hoci vám nedodá kofeínový „kopanec“, mnohí oceňujú jej upokojujúci účinok a príjemný pocit domácej pohody.

Ako si pripraviť špaldovú kávu?

Príprava špaldovej kávy je jednoduchá a rýchla. Stačí:

  1. Nasypať 1–2 lyžičky do šálky.
  2. Zaliať horúcou vodou (približne 90 °C).
  3. Nechať lúhovať 5–7 minút a následne precediť.

Na trhu sú dostupné aj instantné alebo expresné verzie, a dokonca aj celé zrná na domáce mletie. Káva sa dá piť horúca, ako osviežujúci studený nápoj alebo použiť ako základ do dezertov.

Recept: špaldová káva s vanilkovým mliekom a korením

Chcete spojiť zdravie s chuťovým zážitkom? Vyskúšajte túto lahodnú kombináciu:

Ingrediencie:

  • 1–2 lyžičky špaldovej kávy,
  • 200 ml horúcej vody,
  • 100 ml vanilkového rastlinného mlieka (alebo klasického s kvapkou vanilkového extraktu),
  • štipka škorice,
  • štipka mletého kardamónu,
  • 1/2 lyžičky medu alebo javorového/datľového sirupu (voliteľne),
  • voliteľne: spenené mlieko navrch a nastrúhaná horká čokoláda na ozdobu.

Postup:

  1. Kávu zalejte horúcou vodou a nechajte lúhovať 5–7 minút, potom ju sceďte.
  2. Medzitým zohrejte mlieko s korením a vanilkou v menšom hrnci (nevarte).
  3. Spojte nálev s mliekom a podľa chuti oslaďte.
  4. Pre krémovú textúru môžete pridať spenené mlieko a vrch posypať škoricou alebo čokoládou

Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *