Táto potravina nám pomôže dlhšie žiť. Zbavuje nás stresu a depresii

cokolada
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Roky bola čokoláda považovaná najmä za kalorickú bombu plnú cukru. Nové vedecké štúdie však prinášajú úplne iný pohľad. Ukazuje sa, že najmä horká čokoláda s vysokým obsahom kakaa môže mať priaznivé účinky na zdravie srdca, mozgu, ale aj na celkovú pohodu.

Tajomstvo dlhovekosti ukryté v kakau?

Impulzom pre mnohé výskumy boli pôvodní obyvatelia ostrovov San Blas pri pobreží Panamy – Kuna. Vedci si všimli, že v tejto komunite sa zriedkavo vyskytujú srdcové choroby, mŕtvica, cukrovka či rakovina. Ako uviedla Marjorie McCullough z American Cancer Society:

„Infarkty, mŕtvice, cukrovka a rakovina sú medzi nimi oveľa menej rozšírené.“

Pozoruhodné je, že ostrovania Kuna denne vypijú viac ako päť šálok kakaa, čím prijmú približne 1880 mg flavonoidov – čo je niekoľkonásobne viac než priemerný denný príjem v západných krajinách.

Flavonoidy – prírodná zbraň pre zdravie

Kakao je zdrojom viacerých prospešných látok vrátane vitamínov skupiny B, tryptofánu a teobromínu, no práve flavonoidy získavajú v posledných rokoch najväčšiu pozornosť vedcov. Látky ako epikatechín či katechíny pomáhajú zlepšiť prietok krvi, znižujú hladinu cholesterolu a podporujú pružnosť ciev.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Týždenný jedálniček na chudnutie: Zdravé a cenovo dostupné recepty 28. apríl – 4. máj 2025

V štúdii Harvard Medical School, do ktorej sa zapojilo viac ako 21 000 seniorov, mali účastníci konzumujúci 500 mg kakaových flavonoidov denne o 15 % menej kardiovaskulárnych príhod a až o 27 % nižšiu úmrtnosť v porovnaní s kontrolnou skupinou.

Mozog a pamäť pod vplyvom kakaa

Pravidelný príjem flavonoidov má pozitívny dopad aj na kognitívne funkcie. V experimente vedenom profesorom Ianom Macdonaldom z Nottinghamskej univerzity sa po vypití horkej čokolády preukázateľne zlepšil prietok krvi do mozgu. V ďalšej štúdii, ktorú podporila spoločnosť Mars, účastníci vo veku 50 až 67 rokov konzumovali počas troch mesiacov 900 mg flavonoidov denne. Výsledky ukázali výrazné zlepšenie pamäti – niektorí dosiahli výkonnosť zodpovedajúcu o 20–30 rokov mladším osobám.

„Jeden z účastníkov mal na začiatku štúdie pamäť typickú pre 60-ročného, no po troch mesiacoch dosahoval výsledky ako 30- alebo 40-ročný,“ uviedol vedúci výskumu Scott Small z Columbia University.

Čokoláda ako prírodný tlmič stresu

Psychologické výskumy potvrdili aj vplyv čokolády na zvládanie stresu. V štúdii z roku 2014 vedenej švajčiarskymi vedcami konzumovali účastníci tmavú čokoládu alebo placebo s rovnakou chuťou, no bez flavonoidov. Po simulovanom pohovore sa síce subjektívne cítili rovnako vystresovaní, ale tí, ktorí zjedli skutočnú čokoládu, mali v krvi výrazne menej stresových hormónov. Účinok bol silnejší u osôb s vyššou hladinou flavonoidov, čo naznačuje, že tieto látky môžu znižovať aktivitu nadobličiek.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Najlepšia káva pre citlivý žalúdok: Ako si dopriať šálku bez tráviacich ťažkostí

Čokoláda a depresia – možné prepojenie

Horká čokoláda môže pomáhať aj pri depresívnych stavoch. V štúdii s viac ako 13 000 dospelými zistili vedci z Kanady a Veľkej Británie, že ľudia, ktorí počas 48 hodín zjedli aspoň kúsok horkej čokolády, mali o 70 % nižšie riziko výskytu príznakov depresie. Možným vysvetlením je prítomnosť fenyletylamínu – zlúčeniny známej svojím pozitívnym účinkom na náladu.

„Možno sa takto liečia sami,“ hovorí výskumníčka Sarah Jackson z University College London, pričom poukazuje na časté chute na čokoládu u depresívnych ľudí. Čokoláda totiž obsahuje tryptofán, ktorý telo premieňa na serotonín – hormón dobrej nálady.

Koľko čokolády je ešte zdravé?

Kľúčom k zdravotným benefitom je kvalita a množstvo. Čokoláda s obsahom kakaa nad 70 % poskytuje viac flavonoidov, ale zároveň aj viac kalórií – jedna tabuľka obsahuje približne 500 kcal. Profesor Curt Diehm z Heidelbergu odporúča ako bezpečné množstvo 25 gramov denne, teda asi štvrtinu tabuľky.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Najhoršia vec, ktorú si stále veľa Slovákov dáva do kávy

Zaujímavé je, že podľa americkej štúdie z roku 2012 mali ľudia, ktorí jedli čokoládu pravidelne, v priemere o 2–3 kg menej telesného tuku než tí, ktorí sa jej vyhýbali. Flavonoidy totiž môžu stimulovať tvorbu mitochondrií – „energetických elektrární“ buniek – a podporovať rýchlejší metabolizmus.

Ako skladovať čokoládu?

Pre zachovanie chuti a kvality je dôležité čokoládu správne skladovať. Ideálne je uchovávať ju na chladnom a suchom mieste, pri mierne nižšej teplote než je izbová, dobre zabalenú a mimo priameho svetla. Ak ju pred konzumáciou vyberiete z chladničky, nechajte ju postáť 15–30 minút. Pri dlhšom chladení sa totiž môže vytvoriť biely povlak – tzv. tukový kvet, ktorý je často mylne považovaný za pleseň.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Redakcia Plénum.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *