Tekvica sa nazýva jesenná zelenina alebo sezónna zelenina. Je však tento termín správny? Hoci tekvicu tradične zaraďujeme medzi zeleninu, botanicky ide o ovocie. Podobnú divergenciu používame aj v našom každodennom živote s inými obľúbenými produktmi.
Tekvica, podobne ako uhorky, paradajky a baklažány, nie je zelenina, ale ovocie . Ovocie od zeleniny rozlišujeme podľa toho, že sa vyvíja z kvetov rastliny . Ďalším dobrým spôsobom, ako rozlíšiť tieto dve skupiny, je obsah semien . Semená sa nachádzajú iba v ovocí , ale v zelenine sa nenachádzajú.
Niekoľko základných informácií o tekviciach
Tekvica je ovocie , ktoré patrí do rovnakej čeľade ako napríklad melóny, vodné melóny či známe cukety . Bolo to známe už v staroveku. Už starí Gréci oceňovali jej priaznivý vplyv na náš tráviaci systém.
V Európe nastal rozkvet popularity tekvice v 15. storočí a v samotnom Slovensku o niečo neskôr – na prelome 12. a 13. storočia . Dnes je tekvica veľmi populárna a považovaná za symbol jesene. Používa sa na kulinárske aj dekoratívne účely.
Na celom svete je známych niekoľko druhov tekvíc, okrasných aj jedlých . Na Slovensku sú najobľúbenejšie tekvica obyčajná, tekvica obrovská a tekvica Hokkaido . Všetky tri odrody môžeme s úspechom využiť v kuchyni.
Oplatí sa jesť tekvicu?
Tekvica je veľmi zaujímavým produktom nielen pre mnohostranné využitie v kuchyni . Je tiež mimoriadne zdravá a jej dužina obsahuje množstvo prospešných živín . Na čo je dobrá tekvica?
Toto ovocie vďačí za svoju oranžovú farbu veľkému množstvu betakaroténu . Tento antioxidant znižuje riziko aterosklerózy a srdcových chorôb a tiež odďaľuje účinky starnutia . Okrem toho má betakarotén pozitívny vplyv na náš zrak .
Dužina tekvice obsahuje množstvo vitamínov , predovšetkým vitamín A , ale aj vitamíny skupiny B. Okrem toho je bohatá na vápnik, fosfor, železo, draslík a horčík . Plody tekvice sa určite oplatí zjesť. Kulinársku flexibilitu tekvíc otestujete s týmto receptom na palacinky . Tekvicovú dužinu môžeme použiť aj pri príprave zemiakových knedlí .