Väčšina domácností má dnes doma mikrovlnnú rúru. Niektorí ju používajú na varenie, iní len na ohrev, ale je užitočná aj na pečenie starého chleba. Tieto činnosti nie sú žiadnym prekvapením. Mikrovlnnú rúru však môžete používať aj na veci, ktoré nie sú také samozrejmé.
Umývanie malých kúskov v mikrovlnnej rúre
Napríklad ponožky by sa mali meniť každý deň, ale doma ich nie je nekonečná zásoba. Málokto chce v dnešnej dobe prať ručne a niekoľko párov ponožiek hneď nezaplní práčku.
Ak máte pravidelný prísun špinavej bielizne každých pár dní, tento problém sa vás netýka. Ponožky môžete prať v práčke spolu s inými vecami. Ostatní však možno uvítajú myšlienku prania malých kúskov v mikrovlnnej rúre.
Je to jednoduché. Vezmite nekovovú misku a naplňte ju vodou a pracím prostriedkom tak, aby boli ponožky zaplavené. Potom ich vložte do rúry a varte na vysokej teplote asi 10 min. Po skončení programu opatrne vyberte misku, ponožky opláchnite a dajte ich vysušiť. Budú čisté, voňavé a bez akýchkoľvek baktérií.
Ako inak môžete používať mikrovlnnú rúru?
Môžete v nej napríklad sterilizovať zeminu. Zabijete tak všetky baktérie, ktoré sa v nej nachádzajú, a zvýšite šance na prežitie sadeníc. Stačí ju zahriať na vysokú teplotu približne na 1,5 minúty.
Trpíte bolesťami chrbta a svalov? Naplňte veľkú ponožku do ¾ zmesou obilnín a strukovín. Dobre funguje napríklad jačmeň a šošovica. Ponožku pevne zašite alebo zaviažte, aby sa obsah nevysypal, a vložte na 2 minúty do mikrovlnnej rúry. Po vybratí by mala zostať teplá približne 20 minút a prinesie fantastickú úľavu vášmu chrbtu. Samozrejme, poslúži vám opakovane.
Môžete v ňom sušiť bylinky. Napríklad oregano alebo tymián rozložte na list papiera a ohrievajte ich na vysokej teplote v 30-sekundových intervaloch. Pokračujte, kým nebudú úplne vysušené.
Sú vaše čipsy, krekry alebo cereálie v špajzi vlhké? Žiadny problém. Mikrovlnná rúra ich oživí za ½ minúty, takže budú opäť nádherne chrumkavé.
Pred konzervovaním v nej môžete sterilizovať poháre. Stačí ich naplniť 2 – 3 cm vody a nechať ich v rúre otočiť, kým nezačnú vrieť.
Upečte si rýchly dezert. Nakrájajte jablko, posypte ho cukrom a škoricou a v 30-sekundových intervaloch zohrejte v rúre. Kým nie je mäkké a nadýchané. Podávajte s kyslou smotanou alebo jogurtom.
Potrebujete ošúpať paradajky? Rozkrojte ich, položte reznou stranou nadol na dno vhodnej misy a zahrievajte, kým sa šupka nezačne okolo rezu sťahovať. Po vychladnutí sa vám prsty krásne ošúpú.