Toto je najzdravší spôsob uvarenia vajec. Potrebujete dva hrnce

vajcia varenie
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Vajcia patria medzi najvýživnejšie potraviny, no nie každý spôsob ich prípravy je rovnako prospešný pre zdravie. Talianski vedci v prestížnom časopise Nature Communications Engineering predstavili metódu, ktorá v vajciach zachová maximum živín. Má to však háčik – varenie trvá vyše 30 minút.

vajcia varenie

Vajcia pod drobnohľadom vedcov

Vajcia sú bežnou súčasťou jedálneho lístka Slovákov – jeme ich na raňajky, do šalátov, v cestovinách aj ako samostatné jedlo. Obsahujú plnohodnotné bielkoviny, vitamíny A, D, E, B12 a minerály ako železo, fosfor či selén. Vedeli ste však, že to, ako vajcia pripravíte, môže zásadne ovplyvniť ich výživovú hodnotu?

Tím talianskych vedcov sa rozhodol porovnať viaceré metódy varenia – klasické vajcia natvrdo, namäkko, metódu sous vide, ale aj nový spôsob, ktorý označili ako prerušované varenie. Výsledky prekvapili aj samotných odborníkov.

vajcia varenie 1 1

Prerušované varenie: Nenápadná, no prevratná metóda

Zo všetkých testovaných postupov vyšla ako najzdravšia práve technika prerušovaného varenia – teda striedavého ponárania vajec do horúcej a studenej vody počas 32 minút. Podľa vedcov sa tak zachová najviac vitamínov a citlivých bielkovín, ktoré sa inak pri bežnom varení rozkladajú.

Výsledné vajce má jemné bielko a krémové žĺtko, ktoré sa neroztečie, no zostáva vláčne a chuťovo výrazné.

„Žĺtok sa dá takmer natierať ako maslo,“ opísala výsledok výskumu s nadšením Emila Di Lorenzo, spoluautorka štúdie.

Ako vyzerá najzdravší spôsob varenia vajec?

Na túto techniku budete potrebovať dva hrnce s vodou:

  1. Jeden hrniec s vriacou vodou (100 °C).
  2. Druhý hrniec s vlažnou vodou (30 °C).

Postup:

  • Vajcia vložte do sitka alebo na dierkovanú lyžicu.
  • Každé dve minúty ich striedavo ponárajte do horúcej a vlažnej vody.
  • Celý cyklus trvá 32 minút.

Výsledkom je vajce, ktoré si uchová väčšinu živín, získa jemnú textúru a výnimočnú chuť. Odborníci tvrdia, že hoci si tento spôsob vyžaduje viac času a pozornosti, je ideálny pre tých, ktorí si potrpia na kvalitnú a zdravú stravu.

Prečo sa oplatí vyskúšať túto metódu?

  • Zachováva najvyššie množstvo vitamínov a minerálov.
  • Produkuje vajcia s dokonalou konzistenciou a chuťou.
  • Podľa vedcov ide o najzdravší spôsob tepelnej úpravy vajec.
  • Vhodný je najmä pre ľudí, ktorí dbajú na vyváženú a kvalitnú stravu

Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Volám sa Viktória Stovičková, mám 25 rokov a hoci som vyštudovala strednú zdravotnícku školu v Nitre, dnes je mojím hlavným „povolaním“ mamička na plný úväzok. Starám sa o svoju ročnú dcérku, ktorá mi síce dáva zabrať, ale zároveň mi ukazuje krásu v každodenných momentoch. Kedysi som aktívne hrávala tenis, no dnes som našla novú vášeň v zdravom životnom štýle, varení a písaní. Rada skúšam nové zdravé recepty, varím, pečiem, a venujem sa aj tvorbe jedálničkov online. Popri starostlivosti o domácnosť si vždy nájdem chvíľku aj na cvičenie, ktoré mi pomáha udržiavať si energiu a rovnováhu. Písanie článkov je pre mňa formou oddychu a sebarealizácie. Zistila som, že ma baví zdieľať tipy, nápady a inšpirácie, ktoré môžu pomôcť aj iným – najmä ženám a maminám, ktoré hľadajú rovnováhu medzi rodinou, zdravím a sebou samými.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *