Toto nazývame burina ale ani len netušíme koľko vitamínov v sebe má. Veľmi podceňovaná rastlina

caj
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Žihľava sa vo varení používa už roky. Niektorí z neho pripravujú polievku. Iní ho pridávajú do miešaných vajíčok. Možností je veľa. Ľudia, ktorí sa chcú starať o svoje zdravie, by mali piť žihľavový nálev.

Aké tajomstvá skrýva žihľava?

Žihľava je často mylne považovaná za rastlinu, ktorá má málo využití. Všeobecne sa považuje za burinu. Tento prístup je nesprávny, pretože ho môžeme pridávať do rôznych jedál. Žihľava má jemne sladkú chuť a polievka na jej základe je jedinečnou špecialitou. Dnes sa pozrieme na nálev z tejto bylinky.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Čo robiť, ak do domu udrie blesk a ktoré spotrebiče vypnúť počas búrky

Žihľava obashuje:

  • Vitamín A
  • vitamín K
  • vitamín C
  • vitamín B5
  • vitamín B2
  • organické kyseliny
  • esenciálne oleje
  • minerály
  • amínové a tanínové zlúčeniny
  • chlorofyl
  • serotonín
  • histamín
  • železo
  • horčík
  • draslík
  • fosfor
  • vápnik
  • síra
  • jód
  • kremík
  • sodík

Treba priznať, že vyššie uvedený zoznam je pôsobivý. Vďaka týmto zložkám môže mať žihľava pozitívny vplyv na naše zdravie . Jeho pridanie do každodenného jedálnička môže pomôcť nejednému gurmánovi.

Na čo pomáha žihľava?

Žihľava má množstvo výhod. Rastlina znižuje riziko alergických reakcií. Okrem toho znižuje hladinu cholesterolu, močoviny a chloridu sodného . Stojí za zmienku, že žihľava pomáha zmierniť bolesť.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Zasaďte ju v záhrade a kliešte u vás nenájdete
pexels pixabay 40742

Nenápadná žihľava môže pomôcť pri vypadávaní vlasov. Bylina rozširuje cievy a znižuje krvný tlak. Žihľava navyše zabraňuje zápalom. Existuje mnoho výhod. Ako pripraviť žihľavový nálev?

Jednoduchý recept na žihľavový nálev

Najlepšie fungujú žihľavy zozbierané pred aprílom. Na nálev sa používajú listy a korene. Môžeme použiť sušené alebo čerstvé časti rastliny. Žihľavu zalejte vriacou vodou a odstavte na 15 minút. Pokrm sa oplatí prikryť tanierom .

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Starí ľudia vedeli, prečo si dávať bobkový list pod vankúš

Takto pripravený nálev je najlepšie piť raz denne pred jedlom. Vtedy sa môžeme vysporiadať s jarnou únavou a stresom, ktorý nás sprevádza každý deň. Ak nemáme žihľavu nazbieranú sami, môžeme zájsť do bylinkárstva alebo lekárne. Na týchto miestach by sme ho mali dostať bez problémov. Tiež stojí za to vedieť, čo je najlepšie piť pred spaním.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Redakcia Plénum.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *