Pripraviť dobrú bravčovú panenku na večeru nie je jednoduché, najmä keď robíte prvé kroky v kulinárskom svete. Zaujíma vás, ako mäso zjemniť tak, aby sa takmer rozplývalo v ústach? Použite obľúbené ovocie.
Práca s mäsom je jednou z najťažších úloh, ktoré pripadajú kuchárovi. Tepelná úprava a nevhodné dochucovanie môžu z kúska mäsa urobiť tuhú podrážku, ktorá sa vôbec nepodobá na reštauračné jedlo. Ukazuje sa, že isté populárne ovocie z trhu môže spôsobiť, že sa vám bravčová panenka bude dokonca rozplývať v ústach.
Ako zjemniť mäso pomocou ovocia?
Asi čakáte, že to bude o citróne? Nuž, práve ten je najčastejším riešením väčšiny kulinárskych problémov. Tentoraz ho však musíme odložiť bokom, pretože hlavným hrdinom príspevku je známe kivi. Toto malé exotické ovocie je plné proteolytických enzýmov, ktoré rozkladajú molekuly bielkovín. Vďaka marináde z kivi bude aj ten najodolnejší kus mäsa jemný a šťavnatý.
Tepelnou úpravou sa bravčové mäso nevráti do svojej predchádzajúcej podoby, takže ho možno piecť a smažiť bez rizika, že opäť stvrdne. Vec sa môže skomplikovať, ak nemáte radi chuť kivi. V takom prípade existuje pomerne veľa alternatívnych druhov ovocia, ktoré majú podobný účinok. Použite ananás, papáju alebo mango a výsledok bude rovnako uspokojivý.
Ako pripraviť marinádu z kivi?
Vezmite niekoľko kúskov ovocia a ošúpte ich. Potom ho vložte do pohára mixéra a rozomeľte na hladkú penu. Ak ho nemáte, môžete kivi nakrájať na veľmi malé kúsky. Do vzniknutej kaše vložte mäso a dôkladne ho zo všetkých strán potrite. Potom to celé posypte obľúbeným korením a nechajte aspoň 30 minút odstáť. Mäso nemarinujte dlhšie ako dve hodiny, pretože by sa mohlo stať príliš krehkým.
Prečo jesť kivi?
Toto nenápadné ovocie je baňou vitamínov C a E, ktoré, ako vieme, podporujú náš imunitný systém. 100 g kivi pomáha pokryť dennú potrebu vitamínu C v tele a okrem toho poskytuje dôležité antioxidanty, vlákninu a draslík. Ak máte problémy s vysokou hladinou cholesterolu v krvi, kivi by nemalo chýbať vo vašom jedálničku. Niekoľko plodov denne dokáže bojovať proti tráviacim ťažkostiam a urýchliť činnosť našich čriev. Okrem toho vďaka prítomnosti antioxidantov vykazuje protirakovinové účinky a spomaľuje proces starnutia pokožky.