Slováci si v najbližších týždňoch pravdepodobne priplatia za mlieko a mliečne výrobky. Dôvodom je kombinácia rastúcich výrobných nákladov, výpadkov príjmov farmárov a zhoršenej situácie v dôsledku nákazy slintačkou a krívačkou. Slovenský mliekarenský zväz varuje, že bez zvýšenia výkupnej ceny za surové mlieko môže dôjsť až k pozastaveniu výroby, informuje STVR (foto: plenum.sk)
Mliekarne pod tlakom: Náklady rastú, príjmy klesajú
Na slovenský mliekarenský priemysel doľahli mimoriadne ťažké časy. Kombinácia rastúcich vstupných nákladov, epidémiologických opatrení a nízkych výkupných cien za hovädzí dobytok i surové mlieko spôsobuje, že výrobcovia musia prehodnocovať svoje cenové stratégie.
Podľa Slovenského mliekarenského zväzu sú niektoré mliekarne nútené pristúpiť k zdražovaniu produktov, ktoré by mohlo dosiahnuť až 10 %. Dôvodom je najmä nárast nákladov na suroviny a zabezpečenie hygieny vo výrobných prevádzkach, ktoré boli výrazne posilnené po prepuknutí slintačky a krívačky v niektorých chovoch.
Hygiena za každú cenu: Epidémia komplikuje výrobu
Zavedenie prísnejších hygienických opatrení si vyžiadalo ďalšie investície do prevádzky fariem a mliekarní. Okrem toho sú farmári pod tlakom aj z druhej strany – obchodníci totiž skupujú zvieratá za nižšie ceny ako v minulosti, čo výrazne znižuje príjmy producentov mlieka.
„Momentálne, keď už sa dajú predávať zvieratá, tak obchodníci ich vykupujú za nižšie ceny. Vidíme to v dvoch rovinách. V prvom rade zvýšené náklady, na druhej strane sú to aj znížené príjmy. Samozrejme, očakávame, aby išla hore aj nákupná cena mlieka,“ vysvetľuje Margita Štefániková, riaditeľka Slovenského zväzu prvovýrobcov mlieka.
Mliekarne bez zisku? Zdražovanie je nevyhnutné
Zvýšenie cien mliečnych výrobkov sa podľa zástupcov odvetvia stalo nevyhnutnosťou. Prezident Slovenského mliekarenského zväzu Marián Šolty poukazuje na to, že náklady na suroviny stúpli o viac než 15 %, pričom výrobné ceny sa pritom už šesť mesiacov nezmenili.
„Musíme drahšie predávať, lebo máme vyššie náklady o viac ako 15 percent len na surovine, nehovoriac o nákladoch na transakčnú daň,“ upozorňuje Šolty. „My sme skutočne pol roka ceny neupravovali. Teraz, keď to už neurobíme, tak nebudeme môcť vyrábať tak, aby tie fabriky prežili,“ dodáva.
Spotrebitelia si priplatia
Zákazníci sa tak musia pripraviť na to, že mlieko, syry, jogurty a ďalšie mliečne výrobky budú v obchodoch drahšie. Hoci nárast cien by mal byť podľa odhadov primeraný – do 10 %, ide o ďalší zásah do rozpočtov domácností, ktoré už teraz čelia zvýšeným nákladom v iných oblastiach.