Trik ako olúpať celý cesnak za 20 sekúnd

cesnak
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Cesnak je v slovenskej kuchyni veľmi obľúbený. Je zdravý, pomáha pri mnohých ochoreniach a je výbornou prísadou do polievok a omáčok. Jeho lúpanie je však často zdĺhavé a nepríjemné. Najmä keď potrebujete olúpať veľké množstvo cesnaku, napríklad na cesnakovú nátierku alebo polievku. Existuje však trik, vďaka ktorému ošúpete cesnak za okamih!

S čím pomáha cesnak?

Zvýšená konzumácia cesnaku vás ochráni pred vírusovými ochoreniami, pomôže zlepšiť vašu imunitu a odolnosť organizmu a dodá vám množstvo vitamínov. Cesnak je zároveň prírodným antibiotikom a antiseptikom. Pomáha detoxikovať organizmus, čistiť krv a napomáha tráveniu. Odporúča sa zjesť aspoň jeden strúčik cesnaku denne. Najmä v chrípkovom období alebo po rekonvalescencii však platí, že čím viac, tým lepšie. Preto sa vám budú hodiť nasledujúce triky.

Ako rýchlo olúpať cesnak

Budete potrebovať dve kovové misky. Do jednej dáte cesnak, druhú položíte na vrch a 20 sekúnd ňou trasiete. Tento trik funguje aj s plastovou dózou na potraviny alebo uzatvárateľnou nádobou. Cesnak sa krásne olúpe zo šupky a je pripravený na ďalšie použitie.

Pomôže aj horúca voda

Existujú aj iné spôsoby, ako sa ľahko zbaviť cesnakovej šupky. Najskôr cesnak rozdeľte na strúčiky, a ak sa šupka neodlupuje ľahko, namočte ich na chvíľu do horúcej vody. Potom by to malo ísť oveľa lepšie.

Ďalšie možnosti lúpania cesnaku

Môžete použiť aj mikrovlnnú rúru. Vložte do nej cesnak asi na 20 sekúnd. Šupka by sa potom mala odlúpnuť takmer sama. Prípadne môžete strúčiky nasucho opiecť na panvici, potom sa budú tiež lepšie lúpať. Nepotrebujete strúčiky celé? Potom skúste nôž so širokou čepeľou alebo sekáčik. Ten cesnak čiastočne rozdrví a šupka pôjde dole oveľa lepšie.

Ako pripraviť cesnakovú šťavu?

A ak chcete vyskúšať lúpanie v akcii, môžete si jednoducho pripraviť zdravú cesnakovú šťavu. Jednoducho odšťavte 7 paličiek cesnaku a uložte ich do chladničky. V prípade potreby užívajte 3 polievkové lyžice v 1 dl mlieka 3-krát denne. Funguje to pri virózach a oslabení.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *