Cesnak je v slovenskej kuchyni veľmi obľúbený. Je zdravý, pomáha pri mnohých ochoreniach a je výbornou prísadou do polievok a omáčok. Jeho lúpanie je však často zdĺhavé a nepríjemné. Najmä keď potrebujete olúpať veľké množstvo cesnaku, napríklad na cesnakovú nátierku alebo polievku. Existuje však trik, vďaka ktorému ošúpete cesnak za okamih!
S čím pomáha cesnak?
Zvýšená konzumácia cesnaku vás ochráni pred vírusovými ochoreniami, pomôže zlepšiť vašu imunitu a odolnosť organizmu a dodá vám množstvo vitamínov. Cesnak je zároveň prírodným antibiotikom a antiseptikom. Pomáha detoxikovať organizmus, čistiť krv a napomáha tráveniu. Odporúča sa zjesť aspoň jeden strúčik cesnaku denne. Najmä v chrípkovom období alebo po rekonvalescencii však platí, že čím viac, tým lepšie. Preto sa vám budú hodiť nasledujúce triky.
Ako rýchlo olúpať cesnak
Budete potrebovať dve kovové misky. Do jednej dáte cesnak, druhú položíte na vrch a 20 sekúnd ňou trasiete. Tento trik funguje aj s plastovou dózou na potraviny alebo uzatvárateľnou nádobou. Cesnak sa krásne olúpe zo šupky a je pripravený na ďalšie použitie.
Pomôže aj horúca voda
Existujú aj iné spôsoby, ako sa ľahko zbaviť cesnakovej šupky. Najskôr cesnak rozdeľte na strúčiky, a ak sa šupka neodlupuje ľahko, namočte ich na chvíľu do horúcej vody. Potom by to malo ísť oveľa lepšie.
Ďalšie možnosti lúpania cesnaku
Môžete použiť aj mikrovlnnú rúru. Vložte do nej cesnak asi na 20 sekúnd. Šupka by sa potom mala odlúpnuť takmer sama. Prípadne môžete strúčiky nasucho opiecť na panvici, potom sa budú tiež lepšie lúpať. Nepotrebujete strúčiky celé? Potom skúste nôž so širokou čepeľou alebo sekáčik. Ten cesnak čiastočne rozdrví a šupka pôjde dole oveľa lepšie.
Ako pripraviť cesnakovú šťavu?
A ak chcete vyskúšať lúpanie v akcii, môžete si jednoducho pripraviť zdravú cesnakovú šťavu. Jednoducho odšťavte 7 paličiek cesnaku a uložte ich do chladničky. V prípade potreby užívajte 3 polievkové lyžice v 1 dl mlieka 3-krát denne. Funguje to pri virózach a oslabení.