Tu je dôvod, prečo sa oplatí piť kávu. Toto nečakali ani vedci

kava
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

O zdraviu prospešných vlastnostiach kávy sme už viackrát písali. Tento nápoj má mnoho výhod, samozrejme, keď to s ním nepreháňame. Potvrdzujú to aj nedávne štúdie, ktorých výsledky prekvapili aj vedcov.

Kávu často pijeme len pre potešenie a vynikajúcu chuť. Tento nápoj má však aj mnoho zdravotných výhod. A ak k tomu pridáme fakt, že kávu pijeme v dobrej spoločnosti, prínosy sú ešte väčšie.

Ako môže káva ovplyvniť zdravie?

Zdraviu prospešné vlastnosti kávy ovplyvňuje obsah kofeínu, ktorý prirodzene stimuluje a povzbudzuje nervový systém. Jej ďalšou dôležitou zložkou sú antioxidanty, ktoré pomáhajú bojovať proti voľným radikálom v tele. Štúdie ukazujú, že pravidelná konzumácia tohto nápoja môže pomôcť znížiť riziko vzniku mnohých ochorení vrátane srdcových chorôb, cukrovky 2. typu a dokonca aj niektorých druhov rakoviny. Za zmienku stojí aj to, že káva má protizápalové účinky, ktoré môžu prospieť celkovému zdraviu.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Na celom území Slovenska platí s okamžitou platnosťou mimoriadna situácia. Slintačka a krívačka sa šíri ďalej

Dodáva silu a výkon

Nedávna štúdia ukázala, že ľudia, ktorí denne vypijú tri až štyri šálky kávy, majú menšiu pravdepodobnosť, že budú mať depresiu. Vedcov to prekvapilo, pretože, ako priznali, kofeín sa nepovažuje za silné antidepresívum. Z tej istej britskej štúdie tiež vyplýva, že konzumenti kávy majú rýchlejší reakčný čas, väčšiu silu a lepšiu svalovú vytrvalosť. Majú tiež nižšie riziko vzniku Parkinsonovej choroby alebo cukrovky.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Lišajníky na ovocných stromoch nemajú šancu. Vyrobte si domáci postrek

Vplyv kávy na srdce

Štúdia v Spojenom kráľovstve zahŕňala viac ako 380 000 ľudí, ktorí boli sledovaní počas 10 rokov. Výsledky ukázali, že ľudia, ktorí pili dve až tri šálky denne, mali nižšie riziko vzniku srdcových ochorení. O tejto vlastnosti kávy sa vie už dlho. Ukázalo sa však, že podobné účinky má aj káva bez kofeínu. Vedci dokázali, že to nie je spôsobené kofeínom. Pred pražením sa kávové zrná fermentujú. Tým sa tiež vytvárajú chemické látky, ktoré majú antioxidačné a protizápalové účinky. Preto by sa dve až tri šálky kávy denne mali považovať za súčasť zdravej stravy, ktorá je často spojená so zdravým črevným mikrobiómom, tvrdia britskí vedci.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Nedávajte to do gulášu. Pokazíte jeho dokonalú chuť

Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *