Domáce zaváraniny nám môžu spríjemniť obdobie, keď nemáme prístup k čerstvej zelenine a ovociu. Preto si urobíme zásoby pohárov s rôznym obsahom, aby sme si esenciu leta uchovali dlhšie. Ale kde uskladníme naše zaváraniny, keď nemáme pivnicu alebo nám došiel priestor na ďalšie poháre?
Uskladniť zaváraniny je dosť náročné, keď nemáme prístup do špajze. Zvyčajne ich ukladáme do pivnice, ale čo keď pivnicu nemáme alebo nám došiel priestor? Vtedy je potrebné zabezpečiť správne podmienky, aby sa konzervy nepokazili aj niekoľko mesiacov. Kam ich teda môžete umiestniť, aby ste sa nemuseli obávať, že sa obsah pokazí?
Ako skladujete zaváraniny? Kľúčom k úspechu sú správne podmienky
Zaváraniny zvyčajne končia v špajze alebo v pivnici, pretože tam sú na ich skladovanie najlepšie podmienky. Tmavá a relatívne chladná miestnosť umožňuje, aby obsah pohárov zostal bezchybný po mnoho mesiacov.
Malo by to byť vzdušné miesto s nízkou vlhkosťou a teplotou 10 až 15 stupňov Celzia. V takýchto podmienkach môže spracované ovocie a zelenina vydržať až 18 mesiacov v závislosti od spôsobu pasterizácie. Kam však uložiť poháre so zaváraninami, keď nemôžeme použiť špajzu alebo pivnicu?
Nemáte pivnicu? Uložte svoje zaváraniny sem. Budú perfektné po mnoho mesiacov
Keď nemáte možnosť uložiť svoje zaváraniny do špajze alebo pivnice, odneste ich do šatne. Zvyčajne je to miesto bez okien, kde je teplota nižšia ako v iných miestnostiach. Môžete tam nádoby postaviť vo vhodnej vzdialenosti od oblečenia a vydržia vám mnoho mesiacov. Ak však máte malý dom alebo byt bez šatníka, konzervy dobre znesú podmienky v spálni.
Uložte ich teda do skrine ďalej od oblečenia a problém vyriešite. Oplatí sa zabezpečiť, aby bola teplota v miestnosti o niečo nižšia, ako je v tom čase obvyklé. Pomôže aj pravidelné vetranie spálne. Zaváraniny sa dobre skladujú aj v garážach, ak v nich neparkujete auto. Len musia byť riadne chránené pred nízkymi teplotami a škodcami.