Skazené vajce môže nielen pokaziť chuť pokrmu, ale aj spôsobiť otravu. Aby ste tomu predišli, vždy skontrolujte, či sú vajcia čerstvé. Existuje na to jednoduchý domáci spôsob. Poradíme vám, ako odhaliť pokazené vajce bez toho, aby ste ho rozbili a šírili nočnú moru po celej kuchyni.
Konzumácia pokazených vajec sa môže skončiť v lepšom prípade bolesťou žalúdka a v horšom infekciou salmonelou. Preto sa pri používaní vajec v kuchyni musíte uistiť, že sú čerstvé a vhodné na konzumáciu. To nie ste schopní posúdiť voľným okom, ale existuje niekoľko trikov, ako ľahko skontrolovať, či je vajce pokazené v priebehu niekoľkých sekúnd.
Ako skladovať vajcia, aby zostali dlhšie čerstvé?
Vajcia by sa mali skladovať pri teplote nižšej ako 20 stupňov Celzia. Najlepšie je uchovávať ich v chladničke. Vďaka nízkej teplote v chladničke sú vajcia vhodné až na mesiac. Ak si všimnete, že škrupina vajíčka praskla, nenechávajte ho v chladničke.
Okamžite ho tepelne ošetrite. Inak sa pokazí a budete ho musieť vyhodiť. Ak vajcia skladujete správne, ale máte pochybnosti, či sú vhodné na konzumáciu, vždy skontrolujte ich čerstvosť pred vložením do pokrmu alebo pred varením. Skazené vajce spoznáte niekoľkými spôsobmi.
Ako spoznáte pokazené vajce?
Čerstvosť vajec môžete skontrolovať niekoľkými jednoduchými spôsobmi.
- Vyskúšajte trik s vodou. Vložte vajce do pohára so studenou vodou. Ak kleslo na dno a leží vodorovne, je veľmi čerstvé. Ak sa vrchná časť začala mierne vznášať alebo vajce stojí, je s najväčšou pravdepodobnosťou niekoľko týždňov staré, ale stále jedlé. Staré vajce bude plávať na povrchu. Okamžite ho vyhoďte.
- Vajíčko pretrepte. Ak je čerstvé, nebudete nič počuť. Môžete ho bez obáv rozbiť do misky alebo uvariť. Na druhej strane, ak počujete charakteristický šumivý zvuk, ktorý naznačuje, že obsah preteká, vajce okamžite vyhoďte. Do vajíčka sa dostal vzduch, čím sa pokazilo a nie je vhodné na konzumáciu.
- Ak ste nepoužili žiadnu z týchto metód, pokazené vajce ľahko rozpoznáte podľa zápachu a vzhľadu. Keď rozbijete pokazené vajce, vo vzduchu je cítiť silný zápach sírovodíka. Určite ho nebudete ignorovať. Ak zhnité vajce uvaríte, spoznáte ho podľa perleťovej alebo mierne ružovej farby bielka a žĺtka posunutého smerom k škrupine. Každý z týchto príznakov je signálom, aby ste vajce v žiadnom prípade nejedli.