Týždenný jedálniček na chudnutie: Zdravé a cenovo dostupné recepty 20. – 26. október 2025

jedlo jedalnicek
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Ak sa snažíte jesť zdravo, no nechcete minúť veľa peňazí, tento týždenný jedálniček je pre vás ideálny. Jedlá sú postavené na bežných surovinách, ktoré kúpite v každom obchode, a ich príprava je jednoduchá aj pre začiatočníkov. Navyše – ak sa budete držať tohto plánu, môžete zdravo schudnúť bez pocitu hladu.

Pondelok – 20. októbra

Raňajky: Ovsená kaša s banánom a škoricou
– Uvarte 5 lyžíc ovsených vločiek v 200 ml vody alebo mlieka, pridajte polovicu nakrájaného banánu a štipku škorice.

Desiata: Jablko a hrsť vlašských orechov

Obed: Kuracie prsia s dusenou zeleninou a ryžou
– Kuracie prsia opečte na kvapke olivového oleja, pridajte mrazenú zeleninu a dusením ju zmäkčite. Podávajte s natural ryžou.

Olovrant: Biely jogurt s ovsenými vločkami

Večera: Tuniakový šalát s vajíčkom
– Tuniaka v vlastnej šťave zmiešajte s nakrájaným vajíčkom, cibuľkou a šalátom, pokvapkajte olivovým olejom.

Utorok – 21. októbra

Raňajky: Celozrnný toast s avokádom a vajíčkom
– Rozpučte polovicu avokáda, natrite ho na toast a položte naň uvarené vajíčko.

Desiata: Mandarínka alebo jablko

Obed: Morčacie soté s kuskusom
– Na panvici orestujte kúsky morčacieho mäsa s cibuľou a paprikou, zalejte trochou vody a nechajte podusiť. Podávajte s kuskusom, ktorý zalejete vriacou vodou a necháte napučať.

Olovrant: Tvaroh s lyžičkou medu

Večera: Pečená zelenina s cícerom
– Mrkvu, cuketu a papriku nakrájajte, zmiešajte s cícerom, olivovým olejom, korením a dajte piecť na 25 minút pri 180 °C.

Streda – 22. októbra

Raňajky: Smoothie z ovocia a ovsených vločiek
– Zmixujte jablko, banán, hrnček mlieka a 2 lyžice ovsených vločiek.

Desiata: Malý kúsok syra a pár krekrov

Obed: Zapekaná brokolica s vajíčkami a syrom
– Brokolicu uvarte do mäkka, vložte do zapekacej misky, zalejte rozšľahanými vajíčkami a posypte strúhaným syrom. Pečte 20 minút.

Olovrant: Pomaranč

Večera: Tuniak s paradajkami a celozrnným chlebom
– Tuniaka premiešajte s nasekanými paradajkami, pridajte trocha olivového oleja a podávajte s chlebom.

Štvrtok – 23. októbra

Raňajky: Biely jogurt s ovocím a chia semienkami
– Do jogurtu pridajte pár kúskov ovocia a čajovú lyžičku chia semienok.

Desiata: Hrsť mandlí

Obed: Šošovicový prívarok s volským okom
– Uvarte šošovicu, pridajte trochu cesnaku a korenia, zahustite lyžicou múky. Podávajte s vajíčkom na oko.

Olovrant: Celozrnný keks alebo ovocie

Večera: Zeleninová polievka
– Na kvapke oleja orestujte cibuľu, mrkvu, zeler, zalejte vodou, osoľte a varte, kým zelenina zmäkne.

Piatok – 24. októbra

Raňajky: Ovsené palacinky s tvarohom
– Zmiešajte 2 vajcia, 3 lyžice ovsených vločiek, trochu mlieka a opečte na panvici. Potrite tvarohom.

Desiata: Banán

Obed: Pečené rybie filé so zemiakmi
– Rybí filet osoľte, okoreňte a pečte so zemiakmi na 180 °C asi 25 minút.

Olovrant: Jablko s lyžičkou arašidového masla

Večera: Grécky šalát
– Nakrájajte paradajky, uhorku, papriku, cibuľu a fetu, pridajte olivy a olivový olej.

Sobota – 25. októbra

Raňajky: Tvarohová nátierka s pažítkou a chlebom
– Tvaroh zmiešajte s pažítkou, trochou soli a jogurtom, natrite na celozrnný chlieb.

Desiata: Ovocný šalát

Obed: Kuracie stehno s dusenou kapustou
– Stehno upečte v rúre, kapustu poduste s cibuľou a trochou oleja.

Olovrant: Hrsť orieškov

Večera: Cuketové placky
– Nastrúhajte cuketu, pridajte vajíčko, trochu múky a korenie. Opečte na panvici do zlatista.

Nedeľa – 26. októbra

Raňajky: Ovocné smoothie s bielym jogurtom
– Zmixujte biely jogurt, mrazené ovocie a trochu vody.

Desiata: Kúsok horkej čokolády (min. 70 %)

Obed: Hovädzí guláš s celozrnným knedlíkom
– Na cibuľke orestujte mäso, pridajte papriku, korenie, cesnak a duste, kým nezmäkne.

Olovrant: Ovsená sušienka alebo ovocie

Večera: Zeleninové rizoto
– Na panvici orestujte zeleninu, pridajte ryžu a zalejte vývarom. Varíte, kým ryža nezmäkne.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *