Týždenný jedálniček na chudnutie: Zdravé a cenovo dostupné recepty 21. apríl – 27. apríl 2025

losos jedlo
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Chudnutie nemusí byť o hladovaní, extrémoch ani o drahých bio potravinách. Stačí vedieť, čo si dať na tanier, ako si to jednoducho pripraviť a hlavne – držať sa toho s radosťou. Pripravili sme pre vás týždenný jedálniček, ktorý je plný chutných a dostupných jedál vhodných na chudnutie. Zvládne ho každý, aj ten, kto sa v kuchyni len rozkukáva.

Pondelok (21. apríl 2025)

Raňajky: Ovsená kaša s jablkom a škoricou
– 5 PL ovsených vločiek zalejeme horúcou vodou alebo rastlinným mliekom, necháme postáť 5 minút. Pridáme nastrúhané jablko, štipku škorice a pár vlašských orechov.

Desiata: Biela aktivia + hrsť mandlí

Obed: Kuracie prsia na prírodno s ryžou a zeleninou
– Kuracie prsia osolíme, okoreníme a opečieme na olivovom oleji. Podávame s dusenou ryžou a dusenou mrazenou zeleninou (mrkva, hrášok, kukurica).

Olovrant: 1 celozrnný rožok + cottage syr

Večera: Cuketové placky v rúre + biely jogurt
– Nastrúhame 1 cuketu, vytlačíme vodu, zmiešame s 1 vajíčkom, ovsenými vločkami a koreninami. Upečieme na papieri v rúre (180°C, cca 25 minút). Podávame s jogurtom.

Utorok (22. apríl 2025)

Raňajky: Chia puding s banánom
– 3 PL chia semienok zalejeme rastlinným mliekom, necháme cez noc v chladničke. Ráno pridáme nakrájaný banán a trocha medu.

Desiata: Mrkvové tyčinky + hummus

Obed: Zapečené zemiaky s tuniakom a zeleninou
– Na plátky nakrájané zemiaky predvaríme, vložíme do zapekacej misy s tuniakom z konzervy (vo vlastnej šťave), rajčinami a brokolicou. Posypeme syrom a zapečieme.

Olovrant: Jablko + hrsť tekvicových semienok

Večera: Šošovicová polievka
– Na troche cibule orestujeme mrkvu, pridáme červenú šošovicu, zalejeme vodou, dochutíme a varíme do mäkka. Môžeme pridať kvapku citrónu.

Streda (23. apríl 2025)

Raňajky: Celozrnné hrianky s avokádom a vajíčkom
– Na hrianku natrieme roztlačené avokádo, pridáme uvarené vajíčko na tvrdo a posypeme soľou a čiernym korením.

Desiata: Jogurt + ovocie (napr. kiwi alebo jahody)

Obed: Kurací vývar so zeleninou a pohánkou
– Pripravíme si silný vývar z kuracích krídel, koreňovej zeleniny a pohánky ako alternatívy k cestovinám.

Olovrant: Celozrnná knäckebrot + cottage syr + reďkovka

Večera: Zeleninový šalát s mozzarellou
– Mix šalátových listov, paradajky, paprika, uhorka a mozzarellové guľky, poliate olivovým olejom.

Štvrtok (24. apríl 2025)

Raňajky: Tvarohová nátierka s pažítkou + grahamový rožok
– Nízko-tučný tvaroh premiešame s troškou horčice, pažítkou a kvapkou olivového oleja.

Desiata: Hruška + hrsť orechov

Obed: Cícerové kari s ryžou
– Na panvici orestujeme cibuľu, cesnak, pridáme uvarený cícer, kari korenie, paradajkový pretlak a kokosové mlieko. Podávame s ryžou.

Olovrant: Tvaroh + med + škorica

Večera: Pečený karfiol s jogurtovým dipom
– Karfiol natrháme na ružičky, posypeme paprikou a upečieme v rúre. Dip z bieleho jogurtu a cesnaku.

Piatok (25. apríl 2025)

Raňajky: Smoothie z banánu, špenátu a mandľového mlieka
– Rozmixujeme všetky suroviny a podľa chuti môžeme pridať ľanové semienka.

Desiata: Tvarohová tyčinka + jablko

Obed: Pečené morčacie prsia so zemiakmi a dusenou kapustou
– Morčacie mäso upečieme na plechu s korením. Podávame s varenými zemiakmi a dusenou kapustou.

Olovrant: Celozrnný chlieb + vajíčko natvrdo + zelenina

Večera: Hrášková polievka
– Hrášok uvaríme s cibuľkou, dochutíme a rozmixujeme. Môžeme pridať trocha jogurtu pre krémovosť.

Sobota (26. apríl 2025)

Raňajky: Ovsené lievance
– Ovsené vločky, banán, vajíčko – všetko rozmixujeme a na panvici pečieme lievance. Podávame s gréckym jogurtom.

Desiata: Čerstvé ovocie + pár mandlí

Obed: Plnená paprika so zeleninovým bulgurom
– Papriku naplníme zmesou z uvareného bulguru, zeleniny a korenín. Pečieme v rúre.

Olovrant: Jogurt + domáce musli (vločky, semienka, med)

Večera: Cuketová polievka
– Cuketu, cibuľu a cesnak orestujeme, zalejeme vodou, povaríme a rozmixujeme.

Nedeľa (27. apríl 2025)

Raňajky: Domáca granola s bielym jogurtom
– Ovsené vločky, semienka, trocha medu a škorice upečieme v rúre, podávame s jogurtom.

Desiata: Hrsť orieškov + mrkva

Obed: Losos na masle s kuskusom a špenátom
– Lososa osolíme, opečieme na masle, podávame s kuskusom a restovaným špenátom na cesnaku.

Olovrant: Celozrnný wrap s tuniakom a šalátom

Večera: Miešané vajíčka so zeleninou
– Vajíčka rozmiešame, pridáme papriku, paradajku a opečieme na panvici.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *