Týždenný jedálniček na chudnutie: Zdravé a cenovo dostupné recepty 21. apríl – 27. apríl 2025

losos jedlo
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Chudnutie nemusí byť o hladovaní, extrémoch ani o drahých bio potravinách. Stačí vedieť, čo si dať na tanier, ako si to jednoducho pripraviť a hlavne – držať sa toho s radosťou. Pripravili sme pre vás týždenný jedálniček, ktorý je plný chutných a dostupných jedál vhodných na chudnutie. Zvládne ho každý, aj ten, kto sa v kuchyni len rozkukáva.

Pondelok (21. apríl 2025)

Raňajky: Ovsená kaša s jablkom a škoricou
– 5 PL ovsených vločiek zalejeme horúcou vodou alebo rastlinným mliekom, necháme postáť 5 minút. Pridáme nastrúhané jablko, štipku škorice a pár vlašských orechov.

Desiata: Biela aktivia + hrsť mandlí

Obed: Kuracie prsia na prírodno s ryžou a zeleninou
– Kuracie prsia osolíme, okoreníme a opečieme na olivovom oleji. Podávame s dusenou ryžou a dusenou mrazenou zeleninou (mrkva, hrášok, kukurica).

Olovrant: 1 celozrnný rožok + cottage syr

Večera: Cuketové placky v rúre + biely jogurt
– Nastrúhame 1 cuketu, vytlačíme vodu, zmiešame s 1 vajíčkom, ovsenými vločkami a koreninami. Upečieme na papieri v rúre (180°C, cca 25 minút). Podávame s jogurtom.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Recept na domáci nápoj na chudnutie: Stačí obyčajný čaj a štipka tohto orientálneho korenia

Utorok (22. apríl 2025)

Raňajky: Chia puding s banánom
– 3 PL chia semienok zalejeme rastlinným mliekom, necháme cez noc v chladničke. Ráno pridáme nakrájaný banán a trocha medu.

Desiata: Mrkvové tyčinky + hummus

Obed: Zapečené zemiaky s tuniakom a zeleninou
– Na plátky nakrájané zemiaky predvaríme, vložíme do zapekacej misy s tuniakom z konzervy (vo vlastnej šťave), rajčinami a brokolicou. Posypeme syrom a zapečieme.

Olovrant: Jablko + hrsť tekvicových semienok

Večera: Šošovicová polievka
– Na troche cibule orestujeme mrkvu, pridáme červenú šošovicu, zalejeme vodou, dochutíme a varíme do mäkka. Môžeme pridať kvapku citrónu.

Streda (23. apríl 2025)

Raňajky: Celozrnné hrianky s avokádom a vajíčkom
– Na hrianku natrieme roztlačené avokádo, pridáme uvarené vajíčko na tvrdo a posypeme soľou a čiernym korením.

Desiata: Jogurt + ovocie (napr. kiwi alebo jahody)

Obed: Kurací vývar so zeleninou a pohánkou
– Pripravíme si silný vývar z kuracích krídel, koreňovej zeleniny a pohánky ako alternatívy k cestovinám.

Olovrant: Celozrnná knäckebrot + cottage syr + reďkovka

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Slováci pozor! Z obchodov sťahujú cestoviny, upozornili na ne kontrolóri

Večera: Zeleninový šalát s mozzarellou
– Mix šalátových listov, paradajky, paprika, uhorka a mozzarellové guľky, poliate olivovým olejom.

Štvrtok (24. apríl 2025)

Raňajky: Tvarohová nátierka s pažítkou + grahamový rožok
– Nízko-tučný tvaroh premiešame s troškou horčice, pažítkou a kvapkou olivového oleja.

Desiata: Hruška + hrsť orechov

Obed: Cícerové kari s ryžou
– Na panvici orestujeme cibuľu, cesnak, pridáme uvarený cícer, kari korenie, paradajkový pretlak a kokosové mlieko. Podávame s ryžou.

Olovrant: Tvaroh + med + škorica

Večera: Pečený karfiol s jogurtovým dipom
– Karfiol natrháme na ružičky, posypeme paprikou a upečieme v rúre. Dip z bieleho jogurtu a cesnaku.

Piatok (25. apríl 2025)

Raňajky: Smoothie z banánu, špenátu a mandľového mlieka
– Rozmixujeme všetky suroviny a podľa chuti môžeme pridať ľanové semienka.

Desiata: Tvarohová tyčinka + jablko

Obed: Pečené morčacie prsia so zemiakmi a dusenou kapustou
– Morčacie mäso upečieme na plechu s korením. Podávame s varenými zemiakmi a dusenou kapustou.

Olovrant: Celozrnný chlieb + vajíčko natvrdo + zelenina

Večera: Hrášková polievka
– Hrášok uvaríme s cibuľkou, dochutíme a rozmixujeme. Môžeme pridať trocha jogurtu pre krémovosť.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Tieto potraviny obsahujú hmyz. Dôležité je, pozrieť sa na zloženie

Sobota (26. apríl 2025)

Raňajky: Ovsené lievance
– Ovsené vločky, banán, vajíčko – všetko rozmixujeme a na panvici pečieme lievance. Podávame s gréckym jogurtom.

Desiata: Čerstvé ovocie + pár mandlí

Obed: Plnená paprika so zeleninovým bulgurom
– Papriku naplníme zmesou z uvareného bulguru, zeleniny a korenín. Pečieme v rúre.

Olovrant: Jogurt + domáce musli (vločky, semienka, med)

Večera: Cuketová polievka
– Cuketu, cibuľu a cesnak orestujeme, zalejeme vodou, povaríme a rozmixujeme.

Nedeľa (27. apríl 2025)

Raňajky: Domáca granola s bielym jogurtom
– Ovsené vločky, semienka, trocha medu a škorice upečieme v rúre, podávame s jogurtom.

Desiata: Hrsť orieškov + mrkva

Obed: Losos na masle s kuskusom a špenátom
– Lososa osolíme, opečieme na masle, podávame s kuskusom a restovaným špenátom na cesnaku.

Olovrant: Celozrnný wrap s tuniakom a šalátom

Večera: Miešané vajíčka so zeleninou
– Vajíčka rozmiešame, pridáme papriku, paradajku a opečieme na panvici.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Redakcia Plénum.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *