Týždenný jedálniček na chudnutie: Zdravé a lacné recepty (2. december – 8. december 2024)

jedlo zdrave
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Chcete schudnúť a zároveň jesť chutne a zdravo? Tento jedálniček vám ponúkne pestré, jednoduché a finančne nenáročné jedlá, ktoré podporia vaše ciele. Stačí sa držať receptov a vychutnávať si pocit ľahkosti.

Pondelok

Raňajky: Ovsená kaša s jablkom a škoricou
Príprava: Do hrnca dajte 50 g ovsených vločiek, zalejte 250 ml vody alebo nízkotučného mlieka a varte 5 minút. Pridajte nastrúhané jablko, štipku škorice a trochu medu.

Desiata: Biela nízkotučná jogurtová miska s orechmi
Príprava: Do jogurtu pridajte 10 g vlašských orechov alebo mandlí a premiešajte.

Obed: Kuracie prsia na prírodno s ryžou a dusenou zeleninou
Príprava: Kuracie prsia (150 g) osolte a okoreňte. Opečte na panvici s kvapkou olivového oleja. Podávajte s 60 g varenej ryže a dusenou zeleninou podľa chuti (brokolica, mrkva, cuketa).

Olovrant: Celozrnný chlieb s tvarohovou nátierkou a uhorkou
Príprava: Nátierku pripravíte zmiešaním nízkotučného tvarohu s trochou soli a čerstvými bylinkami.

Večera: Šalát s tuniakom a vajíčkom
Príprava: Do misky dajte miešaný šalát, pridajte 1 konzervu tuniaka vo vlastnej šťave, nakrájané vajíčko natvrdo a pokvapkajte olivovým olejom.

Utorok

Raňajky: Špaldový chlebík s avokádom a vajíčkom
Príprava: Na plátok špaldového chleba natrite polovicu rozpučeného avokáda. Pridajte natvrdo uvarené vajíčko nakrájané na plátky.

Desiata: Banán s lyžičkou arašidového masla
Príprava: Stačí banán a malá lyžička 100 % arašidového masla.

Obed: Zapekaná treska so zemiakmi a špenátom
Príprava: Tresku osolte a okoreňte. Dajte ju do zapekacej misy, pridajte na plátky nakrájané zemiaky a trochu čerstvého špenátu. Pečte 30 minút na 180 °C.

Olovrant: Tvaroh s čučoriedkami
Príprava: Nízkotučný tvaroh zmiešajte s čerstvými alebo mrazenými čučoriedkami.

Večera: Grilovaná zelenina s cottage cheese
Príprava: Nakrájajte cuketu, papriku a baklažán na kúsky. Ogrilujte na panvici alebo v rúre a podávajte s cottage cheese.

Streda

Raňajky: Jogurt s ovsenými vločkami a medom
Príprava: Do misky dajte 150 g bieleho jogurtu, pridajte 30 g ovsených vločiek a trochu medu.

Desiata: Jablko s hrsťou orechov
Príprava: Nakrájajte si jedno stredne veľké jablko a pridajte 15 g orechov.

Obed: Morčacie fašírky s bulgurom a uhorkovým šalátom
Príprava: Morčacie mleté mäso zmiešajte s cesnakom, vajíčkom a bylinkami. Urobte malé fašírky a upečte ich v rúre. Podávajte s vareným bulgurom a nakrájanou uhorkou.

Olovrant: Celozrnný wrap so šunkou a zeleninou
Príprava: Do celozrnného wrapu dajte šunku, listový šalát, papriku a trochu bieleho jogurtu ako dresing.

Večera: Brokolicová polievka
Príprava: Brokolicu uvarte vo vode, pridajte cesnak a rozmixujte na jemný krém. Dochutťe soľou a korením.

Štvrtok

Raňajky: Smoothie z banánu, špenátu a mandľového mlieka
Príprava: Rozmixujte 1 banán, hrsť čerstvého špenátu a 200 ml mandľového mlieka.

Desiata: Celozrnný keksík s kávou (bez cukru)
Príprava: Zvoľte keksík so zdravým zložením, ktorý obsahuje minimálne množstvo cukru.

Obed: Grilované kura so zeleninovým šalátom a pohánkou
Príprava: Kuracie stehno upečte v rúre. Podávajte s varenou pohánkou a šalátom z paradajok, uhorky a papriky.

Olovrant: Mrkvové tyčinky s hummusom
Príprava: Nakrájajte mrkvu na prúžky a podávajte s hummusom.

Večera: Tofu na ázijský spôsob s ryžovými rezancami
Príprava: Tofu opečte na panvici s cesnakom, sójovou omáčkou a sezamom. Podávajte s varenými ryžovými rezancami.

Piatok

Raňajky: Proteínová palacinka s ovocím
Príprava: Zmiešajte 1 vajíčko, 1 odmerku proteínu a trochu mlieka. Opečte na panvici a podávajte s čerstvým ovocím.

Desiata: Nízkotučný tvaroh s orechmi
Príprava: Tvaroh zmiešajte s nasekanými orechmi.

Obed: Losos na pare s quinou a brokolicou
Príprava: Lososa dajte na parák a varte 10 minút. Podávajte s quinou a dusenou brokolicou.

Olovrant: Šalát z červenej repy a balkánskeho syra
Príprava: Nakrájajte uvarenú červenú repu, pridajte kocky balkánskeho syra a pokvapkajte olivovým olejom.

Večera: Cuketové placky
Príprava: Nastrúhajte cuketu, zmiešajte ju s vajíčkom, cesnakom a trochou celozrnnej múky. Opečte na panvici.

Sobota

Raňajky: Omeleta so zeleninou a celozrnným chlebíkom
Príprava: Rozšľahajte 2 vajcia, pridajte nakrájanú zeleninu (paradajky, papriku, špenát) a opečte na panvici. Podávajte s krajcom celozrnného chleba.

Desiata: Smoothie z bobuľového ovocia
Príprava: Rozmixujte 150 g bobuľového ovocia (napríklad čučoriedky, maliny) s 200 ml vody alebo nízkotučného mlieka.

Obed: Zapekaná zelenina s mozzarellou
Príprava: Nakrájajte cuketu, baklažán a paradajky na plátky, uložte do zapekacej misy, posypte mozzarellou a pečte 20 minút na 180 °C.

Olovrant: Nízkotučný jogurt s medom
Príprava: Do jogurtu pridajte lyžičku medu a premiešajte.

Večera: Kurací šalát s jogurtovým dresingom
Príprava: Nakrájané grilované kuracie mäso zmiešajte so šalátom, paprikou a jogurtom s citrónovou šťavou.

Nedeľa

Raňajky: Celozrnný chlebík s tvarohovou nátierkou a reďkovkou
Príprava: Nátierku pripravíte zmiešaním nízkotučného tvarohu s trochou soli a bylinkami, natrite na chlieb a pridajte plátky reďkovky.

Desiata: Jablko s orechmi
Príprava: Nakrájajte si jablko a pridajte hrsť orechov.

Obed: Hovädzie na prírodno s kuskusom a šalátom
Príprava: Hovädzie mäso (150 g) opečte na panvici, poduste do mäkka. Podávajte s vareným kuskusom a zeleninovým šalátom.

Olovrant: Tvaroh s banánom
Príprava: Rozmixujte tvaroh s polovicou banánu a dochuťte škoricou.

Večera: Cuketové špagety s paradajkovou omáčkou
Príprava: Cuketu nastrúhajte na špagety, krátko orestujte a zmiešajte s paradajkovou omáčkou ochutenou cesnakom a bazalkou.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *