Každý, kto nemá rád zemiaky, by sa mal prihlásiť! Som si istý, že tam nebude veľa rúk. Zemiaky sú taká chutná, vďačná a variabilná príloha, že si každý nájde niečo pre seba. Najčastejšie sa používajú varené, pečené, vyprážané alebo kaša. A určite existujú aj ďalšie spôsoby ich prípravy. Jediným negatívom je škrabanie a krájanie, ktoré zaberie nejaký čas a ktoré pri ryži alebo cestovinách odpadá.
Na internete však začala kolovať pomerne zaujímavá pomôcka, ktorú ocenia milovníci zemiakov a odporcovia ich škrabania. Môžete ho však použiť len vtedy, ak sa chystáte variť zemiakovú kašu alebo šúľance na obed.
Zemiaková kaša bez škrabania
Asi by vás to nenapadlo, ale ak si kúpite zemiaky v sieťovanom vrecku, môžete ich uvariť s celým obalom. Presne tak, ako ste si ich priniesli domov. Sieťka je dostatočne veľká na to, aby ste mohli zemiaky v sieťke pohodlne umyť. A potom ich aj s obalom vložíte do hrnca.
Ušetrí vám to veľa práce. Keď sú uvarené, jednoducho ich pretlačíte cez sieťku a von sa dostane len vnútro zemiakov. Šupka zostane bezpečne uväznená v sieťke.
Ako skladovať zemiaky
A ako správne skladovať zemiaky, aby zostali čo najdlhšie čerstvé? Ak ste ich kúpili v plastovom vrecku, doma ich vyberte, aby mohli voľne dýchať.
Aj keď sú špinavé, neumývajte ich skôr, ako sa ich rozhodnete uvariť. Špina ich chráni pred predčasným pokazením a mokré zemiaky by mohli začať plesnivieť.
Skladujte ich na chladnom a tmavom mieste, nie však v chladničke. Pri príliš nízkych teplotách sa škroby menia na cukry, čo nepriaznivo ovplyvní výslednú chuť hľúz. Na nečakane sladkých zemiakoch si pochutí len málo ľudí.
Dávajte si pozor na zelenú
Ak sú hľuzy zelené, pravdepodobne boli skladované na slnku. Väčšinou táto farba znamená len neškodné zvýšenie obsahu chlorofylu. Môže však znamenať aj zvýšenie obsahu toxickej zlúčeniny solanín, ktorá vo veľkých množstvách spôsobuje bolesti hlavy a nevoľnosť.
Solanín sa koncentruje najmä v šupke a výhonkoch, takže ak ošúpete zemiak so zelenými škvrnami, zbavíte sa nebezpečenstva. Ak je však zelený celý, radšej ho vyhoďte. Okrem možných zdravotných komplikácií si na ňom ani nepochutnáte. Zvyčajne je horký.
Neskladujte zemiaky s cibuľou. Tá uvoľňuje plyn, ktorý zemiaky rýchlejšie znehodnotí.
Uvarili ste veľa zemiakov a nemali ste čas ich použiť? Žiadny problém, uvarené zemiaky môžete na rozdiel od surových zemiakov zamraziť vo vzduchotesnej nádobe.