Keď kúpime ovocie a zeleninu, po príchode domov ich najprv opláchneme pod vodou. Je to veľmi dobrý zvyk, ale je účinný? Rozptýlime pochybnosti o tom, či samotná voda stačí na to, aby sme povrch produktov zbavili mikroorganizmov.
Už dávno nie je známe, že ovocie a zelenina sú veľmi zdravé. Obsahujú veľa vitamínov, vlákniny a antioxidantov.
Nemali by sme ich však konzumovať hneď po zakúpení, bez predchádzajúcej prípravy. Spracovanie zeleniny je veľmi dôležité, aby sa z jej povrchu odstránili baktérie a nečistoty.
Ako umývať ovocie a zeleninu? Opláchnutie pod vodou nestačí
Niektoré druhy ovocia a zeleniny sa na prvý pohľad čistia veľmi ľahko. Patria k nim napríklad jablká, mrkva a paradajky. Pri brokolici, karfiole alebo šaláte je táto úloha o niečo ťažšia. Majú veľa zákutí, v ktorých sa môžu nachádzať červy a nečistoty.
Dôležité je predovšetkým pamätať na to, aby ste produkty umývali bez ohľadu na to, či ich neskôr ošúpete alebo nie. Pri lúpaní sa rukami dotýkate nielen šupky, ale aj stredu zeleniny. Na ne potom môžete ľahko preniesť choroboplodné zárodky.
Zbavenie sa šupky neznamená, že produkt je pripravený na konzumáciu. Ani jednoduché rýchle opláchnutie ovocia vo vode nestačí.
Ako umývať ovocie s octom? Je to veľmi jednoduché a trvá to len 20 minút
Opláchnutie zeleniny len vodou možno prirovnať k umývaniu tela bez mydla. Produkty môžete najprv umyť pod teplou vodou, ale mali by ste to urobiť veľmi dôkladne, najlepšie pomocou zubnej kefky.
Doktorka Maria Kasprzak z farmaceutických vied potvrdila, že na umývanie ovocia s mastným povrchom (napr. citrusov) možno použiť trochu prostriedku na umývanie riadu. Druhou možnosťou je umiestniť ovocie do roztoku vody a octu (pomery by mali byť rovnaké) na 20 minút. Po tomto čase ich opláchnite pod tečúcou vodou. Ocot má dezinfekčné vlastnosti, takže si skvele poradí s mikroorganizmami.