Už žiadne vyhadzovanie starého chleba. Vieme 4 spôsoby ako si ho osviežiť

chleba chlieb
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Už žiadne vyhadzovanie starého chleba do koša. Vďaka štyrom jednoduchým metódam bude chlieb mäkký a chutný a navyše bude mať chrumkavú kôrku. Aby chlieb rýchlo nevyschol, mal by byť vhodne skladovaný.

Kým strúhanku najčastejšie vyrábame zo zatuchnutého rožka či bagety a používame ju napríklad na chlebové mäso a krokety, zatuchnutý chlieb najčastejšie končí v koši. Málokto vie, že chlieb môžeme ľahko osviežiť. Nielen pri kuchynských spotrebičoch, ale aj pri zelenine a ovocí.

Starý chlieb je možné ohrievať v mikrovlnnej rúre, rúre alebo parnom hrnci. Pár krajcov chleba môžeme zjemniť aj jablkom alebo zelerom. Chlieb osviežený v rúre a mikrovlnnej rúre bude mať chrumkavú kôrku.

Ak chcete osviežiť chlieb v parnom hrnci, kôrka nebude chrumkavá, ale chlieb bude veľmi chutný a mäkký. Pri osviežovaní chleba týmto spôsobom buďte opatrní s načasovaním, pretože chlieb príliš zmäkne a rozpadne sa.


chlieb

Spôsoby, ako osviežiť starý chlieb a prestať ho vyhadzovať

Starý chlieb mierne navlhčite vodou, zabaľte do alobalu, vložte do rúry vyhriatej na 150 stupňov C a pečte asi 15 minút. Chlieb osviežený v rúre bude mať chrumkavú kôrku.

Starý chlieb môžete osviežiť aj pomocou mikrovlnnej rúry . Pred vložením chleba do spotrebiča ho zľahka navlhčite vodou alebo mliekom. Mikrovlnku nastavte na najvyšší výkon a vložte do nej chlieb na 10 sekúnd.

Na osvieženie chleba poslúži aj naparovací hrniec. Chlieb vložíme do cedníka a prikryté dusíme niekoľko minút. Chlieb, rožky a bagety budú mäkké a môžete ich znova použiť.

Plátky starého chleba zmäknú, keď ich vložíte do nádoby na potraviny s niekoľkými kúskami jablka alebo zeleru. Nádobu uzavrite a vložte na noc do chladničky.

Ako skladovať chlieb? Vzdajte sa plastových tašiek

Chlieb skladujte v drevenom chlebníku alebo na suchom, tienenom mieste, najlepšie v látkovom alebo papierovom vrecku. Vrecko opatrne zabaľte, aby ste obmedzili prístup vzduchu, ktorý spôsobí, že chlieb rýchlo zatuchne.

Chlieb neskladujte v igelitových vrecúškach, rýchlo sa na ňom objaví pleseň. Ak je chlieb teplý, najskôr ho poriadne vychlaďte a potom schovajte. Teplý bochník sa vo vrecku uvarí a rýchlo začne plesnivieť.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *