Úžasný trik škrabania zemiakov je hitom na internete. Máte to hotové hneď

zemiak
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Škrabanie zemiakov nie je obľúbená činnosť, a ak sa ponáhľate s večerou alebo obedom, je to časovo veľmi náročné. Zemiaky môžete variť v šupke, ak ich takto nemáte radi, ukážeme vám skvelý spôsob ich šúpania. Máme trik pre tých, ktorí škrabú surové zemiaky.

Bohatá a obľúbená príloha

Na Slovensku sú zemiaky jednou z najobľúbenejších príloh, poznáme nespočetné množstvo receptov na zemiaky a pripravujeme ich na rôzne spôsoby. Menej obľúbenou činnosťou je ich príprava pred varením. Škrabanie veľkého množstva zemiakov je časovo náročné, tu sú tipy a triky, ako prípravu zemiakov urýchliť. Majte na pamäti, že správny spôsob varenia zemiakov je ich vloženie do vriacej vody, aby sa zachovalo čo najviac vitamínov a minerálov. Najzdravším spôsobom prípravy zemiakov je ich pečenie bez tuku alebo varenie v pare v šupke.

Šúpanie zemiakov

Varené zemiaky sa dajú pomerne ľahko olúpať, ak ich pred varením nakrájate na plátky po celej dĺžke a potom ich uvaríte. Po uvarení sa šupka na oboch stranách rýchlo odlúpne, podobne ako keď si snímate klobúk. Nekrájajte hlboko a snažte sa, aby bol rez na začiatku a na konci spojený.

Škrabanie surových zemiakov vidličkou

Zvykom je používať škrabku s pevnou čepeľou, ale ak si kúpite takú, ktorá má pohyblivú čepeľ, zistíte, že s trochou cviku je šúpanie zemiakov rýchlejšie. Aby sa vám zemiak v ruke neotáčal, zapichnite do jeho konca vidličku. Nakloňte zemiak dozadu, oškrabte ho a potom doškrabte vrch zemiaka v mieste, kde bola vidlička.

Použité šupky zo zemiakov

Použité zemiakové šupky nevyhadzujte, sú výborným hnojivom. Voda z varených zemiakov je tiež hnojivo. Ak uvaríte už ošúpané zemiaky, vývar môžete použiť ako základ do polievok alebo omáčok. Pri varení ošúpaných zemiakov sa veľa cenných látok vyplaví do vody; používaním vývaru sa im vyhnete.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *