Škrabanie zemiakov nie je obľúbená činnosť, a ak sa ponáhľate s večerou alebo obedom, je to časovo veľmi náročné. Zemiaky môžete variť v šupke, ak ich takto nemáte radi, ukážeme vám skvelý spôsob ich šúpania. Máme trik pre tých, ktorí škrabú surové zemiaky.
Bohatá a obľúbená príloha
Na Slovensku sú zemiaky jednou z najobľúbenejších príloh, poznáme nespočetné množstvo receptov na zemiaky a pripravujeme ich na rôzne spôsoby. Menej obľúbenou činnosťou je ich príprava pred varením. Škrabanie veľkého množstva zemiakov je časovo náročné, tu sú tipy a triky, ako prípravu zemiakov urýchliť. Majte na pamäti, že správny spôsob varenia zemiakov je ich vloženie do vriacej vody, aby sa zachovalo čo najviac vitamínov a minerálov. Najzdravším spôsobom prípravy zemiakov je ich pečenie bez tuku alebo varenie v pare v šupke.
Šúpanie zemiakov
Varené zemiaky sa dajú pomerne ľahko olúpať, ak ich pred varením nakrájate na plátky po celej dĺžke a potom ich uvaríte. Po uvarení sa šupka na oboch stranách rýchlo odlúpne, podobne ako keď si snímate klobúk. Nekrájajte hlboko a snažte sa, aby bol rez na začiatku a na konci spojený.
Škrabanie surových zemiakov vidličkou
Zvykom je používať škrabku s pevnou čepeľou, ale ak si kúpite takú, ktorá má pohyblivú čepeľ, zistíte, že s trochou cviku je šúpanie zemiakov rýchlejšie. Aby sa vám zemiak v ruke neotáčal, zapichnite do jeho konca vidličku. Nakloňte zemiak dozadu, oškrabte ho a potom doškrabte vrch zemiaka v mieste, kde bola vidlička.
Použité šupky zo zemiakov
Použité zemiakové šupky nevyhadzujte, sú výborným hnojivom. Voda z varených zemiakov je tiež hnojivo. Ak uvaríte už ošúpané zemiaky, vývar môžete použiť ako základ do polievok alebo omáčok. Pri varení ošúpaných zemiakov sa veľa cenných látok vyplaví do vody; používaním vývaru sa im vyhnete.