Zima je obdobie, kedy sú naše organizmy vystavené vyššiemu riziku infekcií a oslabenia. Preto je dôležité dodať telu potrebné živiny, ktoré podporia imunitu a dodajú energiu.
Aj keď je v zimných mesiacoch dostupnosť niektorých čerstvých potravín obmedzená, existuje zelenina, ktorá by nemala chýbať vo vašom jedálničku. Tu je päť odporúčaní, ktoré obohatia vašu stravu a zároveň prospejú vášmu zdraviu.
1. Repa červená – poklad plný antioxidantov
Repa červená je skutočným zdrojom cenných živín. Obsahuje vlákninu, železo, draslík, foláty a betalainy – prírodné farbivá s výraznými antioxidačnými účinkami. Dá sa konzumovať surová, varená, pečená alebo smažená. Výborne sa hodí do polievok, šalátov, alebo vo forme chipsov a štiav. Tradičný cviklový kvas je navyše skvelým pomocníkom pre imunitný systém.
2. Kučeravý kel – superpotravina na zimu
Kučeravý kel, známy aj ako „superpotravina“, ponúka vysoký obsah vitamínov C, K a A, ale aj vápnik a železo. Vďaka obsahu sulforafánu pomáha chrániť organizmus pred ochoreniami. Môžete ho pridávať do šalátov, smoothie nápojov, polievok či upiecť ako zdravú alternatívu chipsov.
3. Kapusta – kráľovná kvasenej zeleniny
Kapusta, najmä kyslá, je tradičným prostriedkom na posilnenie imunity. Je bohatá na vitamín C, vlákninu a probiotiká, ktoré podporujú zdravie čriev. Skvele sa hodí do jedál, ako je kapustnica, šaláty či kórejské kimči. Vďaka svojej univerzálnosti a dostupnosti je nenahraditeľná v zimnej kuchyni.
4. Paštrnák – sladká náhrada zemiakov
Paštrnák, často zamieňaný s petržlenom, má jemnú a mierne sladkastú chuť. Obsahuje vitamín K, draslík a vlákninu. Môže sa piecť, variť, smažiť alebo pridávať do polievok a zapekaných jedál. V európskej kuchyni sa často používa ako náhrada zemiakov v pyré alebo ako súčasť hustých polievok.
5. Pór – prírodná ochrana pred infekciami
Pór je zelenina bohatá na vitamín K a beta-karotén, ktorý podporuje imunitu a zdravie pokožky. Má jemnejšiu chuť ako cesnak, čo ho robí ideálnym na prípravu šalátov, nátierok, polievok či jedál francúzskej kuchyne, ako je napríklad klasická polievka Vichyssoise.
Čo ďalšie zaradiť do zimného jedálnička?
Okrem zeleniny je počas zimy vhodné konzumovať kvasenú zeleninu, celozrnné výrobky, obilniny a ovocie, ako sú jablká, hrušky či citrusy. Korenené prísady, ako zázvor, škorica alebo kardamón, nielenže zlepšia chuť jedál, ale zároveň zahrejú a podporia vašu imunitu.