V zime by ste mali jesť tieto zeleniny čo najviac

zelenina
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Zima je obdobie, kedy sú naše organizmy vystavené vyššiemu riziku infekcií a oslabenia. Preto je dôležité dodať telu potrebné živiny, ktoré podporia imunitu a dodajú energiu.

Aj keď je v zimných mesiacoch dostupnosť niektorých čerstvých potravín obmedzená, existuje zelenina, ktorá by nemala chýbať vo vašom jedálničku. Tu je päť odporúčaní, ktoré obohatia vašu stravu a zároveň prospejú vášmu zdraviu.

1. Repa červená – poklad plný antioxidantov

Repa červená je skutočným zdrojom cenných živín. Obsahuje vlákninu, železo, draslík, foláty a betalainy – prírodné farbivá s výraznými antioxidačnými účinkami. Dá sa konzumovať surová, varená, pečená alebo smažená. Výborne sa hodí do polievok, šalátov, alebo vo forme chipsov a štiav. Tradičný cviklový kvas je navyše skvelým pomocníkom pre imunitný systém.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Nejedzte tieto potraviny ak trpíte migrénou. Bolesť hlavy bude ešte väčšia

2. Kučeravý kel – superpotravina na zimu

Kučeravý kel, známy aj ako „superpotravina“, ponúka vysoký obsah vitamínov C, K a A, ale aj vápnik a železo. Vďaka obsahu sulforafánu pomáha chrániť organizmus pred ochoreniami. Môžete ho pridávať do šalátov, smoothie nápojov, polievok či upiecť ako zdravú alternatívu chipsov.

3. Kapusta – kráľovná kvasenej zeleniny

Kapusta, najmä kyslá, je tradičným prostriedkom na posilnenie imunity. Je bohatá na vitamín C, vlákninu a probiotiká, ktoré podporujú zdravie čriev. Skvele sa hodí do jedál, ako je kapustnica, šaláty či kórejské kimči. Vďaka svojej univerzálnosti a dostupnosti je nenahraditeľná v zimnej kuchyni.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Slováci si začali doma páliť bobkový list. Má to silné účinky

4. Paštrnák – sladká náhrada zemiakov

Paštrnák, často zamieňaný s petržlenom, má jemnú a mierne sladkastú chuť. Obsahuje vitamín K, draslík a vlákninu. Môže sa piecť, variť, smažiť alebo pridávať do polievok a zapekaných jedál. V európskej kuchyni sa často používa ako náhrada zemiakov v pyré alebo ako súčasť hustých polievok.

5. Pór – prírodná ochrana pred infekciami

Pór je zelenina bohatá na vitamín K a beta-karotén, ktorý podporuje imunitu a zdravie pokožky. Má jemnejšiu chuť ako cesnak, čo ho robí ideálnym na prípravu šalátov, nátierok, polievok či jedál francúzskej kuchyne, ako je napríklad klasická polievka Vichyssoise.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Recept babičky proti kašľu a nachladnutiu. Zmiešajte med s týmito ingredienciami

Čo ďalšie zaradiť do zimného jedálnička?

Okrem zeleniny je počas zimy vhodné konzumovať kvasenú zeleninu, celozrnné výrobky, obilniny a ovocie, ako sú jablká, hrušky či citrusy. Korenené prísady, ako zázvor, škorica alebo kardamón, nielenže zlepšia chuť jedál, ale zároveň zahrejú a podporia vašu imunitu.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *