skrabka
Slovensko

Vedeli ste o tajnej funkcii škrabky na zeleninu? Skoro nikto to nevie

Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Škrabanie zeleniny a zemiakov patrí medzi menej obľúbené činnosti pri príprave jedla. Dobrou správou je, že ak sa naučíte správne používať škrabku, môžete si tento proces príjemne zjednodušiť a skrátiť. Škrabať môžete aj opačným smerom!

Škrabanie ovocia a zeleniny

Bežnú škrabku najčastejšie použijete na škrabanie zemiakov, ale je užitočná aj na škrabanie mrkvy, uhoriek, jabĺk a červenej repy. Mnohí z nás ju berú do ruky automaticky bez toho, aby sa zamysleli nad jej použitím. Neškrabete len jedným smerom, zhora nadol, a potom nástroj opäť presuniete na vrch. Škrabka je oveľa účinnejšia, keď sa naučíte malý trik.

Efektívne škrabanie zeleniny

Keď začnete škrabať zeleninu, položte škrabku na hornú stranu a ťahajte smerom nadol. Potom pohyb zopakujete, zeleninu presuniete v rukách a škrabku opäť umiestnite na vrch. Tento pohyb stráca drahocenný čas a vyžaduje oveľa viac úsilia, ako je potrebné. Škrabku majte po celý čas na zelenine, môže pracovať v oboch smeroch. Spočiatku to bude vyžadovať trochu cviku, ale keď si tento pohyb osvojíte, bude škrabanie zeleniny až o polovicu rýchlejšie.

Škrabte zeleninu pri pohybe smerom k sebe aj pri pohybe od seba. Ak máte samostatnú škrabku, a nie typ pripevnený k nožu, postup bude fungovať na akúkoľvek zeleninu alebo ovocie.

Práca s naostrenou škrabkou

Efektívna práca je možná len s dobre pripraveným nástrojom. O škrabku je potrebné sa starať a pravidelne ju brúsiť. Môžete využiť služby špecializovaných remeselníkov alebo si pomôcť sami. Ak si s brúsením neviete rady, je lepšie škrabku po čase vymeniť za novú. Zle naostrená škrabka je viac nepríjemná ako užitočná.

Domáce ostrenie škrabky sa vykonáva pomocou diamantového pilníka, ten sa dá ľahko zohnať. Pri ostrení dodržiavajte medzi pilníkom a škrabkou uhol 30 až 35°. Na druhej strane škrabky by ste mali cítiť miernu odreninu. Potom pilníkom vyrovnajte otrep na druhej strane.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

One Reply to “Vedeli ste o tajnej funkcii škrabky na zeleninu? Skoro nikto to nevie”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *