Vedeli ste o tajnej funkcii škrabky na zeleninu? Skoro nikto to nevie

skrabka

Škrabanie zeleniny a zemiakov patrí medzi menej obľúbené činnosti pri príprave jedla. Dobrou správou je, že ak sa naučíte správne používať škrabku, môžete si tento proces príjemne zjednodušiť a skrátiť. Škrabať môžete aj opačným smerom!

Škrabanie ovocia a zeleniny

Bežnú škrabku najčastejšie použijete na škrabanie zemiakov, ale je užitočná aj na škrabanie mrkvy, uhoriek, jabĺk a červenej repy. Mnohí z nás ju berú do ruky automaticky bez toho, aby sa zamysleli nad jej použitím. Neškrabete len jedným smerom, zhora nadol, a potom nástroj opäť presuniete na vrch. Škrabka je oveľa účinnejšia, keď sa naučíte malý trik.

Efektívne škrabanie zeleniny

Keď začnete škrabať zeleninu, položte škrabku na hornú stranu a ťahajte smerom nadol. Potom pohyb zopakujete, zeleninu presuniete v rukách a škrabku opäť umiestnite na vrch. Tento pohyb stráca drahocenný čas a vyžaduje oveľa viac úsilia, ako je potrebné. Škrabku majte po celý čas na zelenine, môže pracovať v oboch smeroch. Spočiatku to bude vyžadovať trochu cviku, ale keď si tento pohyb osvojíte, bude škrabanie zeleniny až o polovicu rýchlejšie.

TENTO ČLÁNOK PREČÍTALI VŠETCI:  Káva má úžasné účinky. Dajte ju do chladničky a zistíte

Škrabte zeleninu pri pohybe smerom k sebe aj pri pohybe od seba. Ak máte samostatnú škrabku, a nie typ pripevnený k nožu, postup bude fungovať na akúkoľvek zeleninu alebo ovocie.

Práca s naostrenou škrabkou

Efektívna práca je možná len s dobre pripraveným nástrojom. O škrabku je potrebné sa starať a pravidelne ju brúsiť. Môžete využiť služby špecializovaných remeselníkov alebo si pomôcť sami. Ak si s brúsením neviete rady, je lepšie škrabku po čase vymeniť za novú. Zle naostrená škrabka je viac nepríjemná ako užitočná.

TENTO ČLÁNOK PREČÍTALI VŠETCI:  Takto vyčistíte spálenú rúru za pár minút bez drhnutia. Ľahšie to nemôže byť

Domáce ostrenie škrabky sa vykonáva pomocou diamantového pilníka, ten sa dá ľahko zohnať. Pri ostrení dodržiavajte medzi pilníkom a škrabkou uhol 30 až 35°. Na druhej strane škrabky by ste mali cítiť miernu odreninu. Potom pilníkom vyrovnajte otrep na druhej strane.

One Reply to “Vedeli ste o tajnej funkcii škrabky na zeleninu? Skoro nikto to nevie”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *