Vidíte na žĺtku takéto škvrny? Povieme vám, či také vajíčko môžete zjesť

vajicko zltko
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Čerstvosť vajec je niekedy ošemetná. Nikto nechce jesť staré vajcia, nemáme záujem o tráviace problémy. Preto vajcia podrobujeme najrôznejším testom. Preskúmame žĺtok, bielok, pričuchneme k nim, možno dokonca ponoríme vajce do vody, aby sme skontrolovali, aké je čerstvé. Napriek tomu nás niekedy môže niečo prekvapiť. Ak ste sa niekedy stretli so zvláštnymi bielymi slučkami uprostred žĺtka, neznepokojujte sa.

Čo je to chalaza?

Vo vajci sú dve chalázy a sú to špirálovité slučky, ktoré upevňujú žĺtok v bielku na každom póle vajca. Fungujú ako kotva. Rozhodne to nie je pupočná šnúra, ako by sa niektorí ľudia mohli obávať. A keď už sme pri téme oplodnených a neoplodnených vajec, zistime, ktoré z nich nájdeme v bežných obchodných reťazcoch.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Chcete dobre zaspať? Zjedzte toto pred spaním a vyhnite sa tomuto

Môže sa z vajíčka zo supermarketu vyliahnuť kurča?

V drvivej väčšine prípadov nie. V skutočnosti v obchodoch nájdeme vajcia, ktoré neboli oplodnené. Pochádzajú z fariem a chovov, ktoré nechovajú kohútov. Ak sliepka nepríde do kontaktu s kohútom, vajce nie je oplodnené, a preto sa nevyprodukuje kurča. Napriek tomu existuje niekoľko prípadov, keď sa ľuďom podarilo vyliahnuť z vajíčok z obchodu kačky alebo prepelice. Nemusíte sa však obávať. Aj keby sa stalo, že vajcia v obchode budú oplodnené, nič sa nedozviete. Vyzerajú úplne rovnako a sú úplne bezpečné na konzumáciu.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Tajomstvo atraktívnych žien. 5 návykov, ktoré sa oplatí napodobňovať

Určenie čerstvosti vajíčka pomocou chalázy

Späť k chaláze. Chalaza nám dokáže povedať, aké staré je vajce. Čím je vajce čerstvejšie, tým výraznejšie sú biele vlákna. Ak chalázu nemôžete vystopovať, máte doma staršie vajce.

Sú vajcia zdravé?

Určite. Obsahujú bielkoviny a vitamíny. Znižujú krvný tlak, zlepšujú pamäť a pomáhajú chudnúť. Ak ich budete jesť s mierou, nemusíte sa obávať ani vysokého cholesterolu. Vajíčka sa dajú pripraviť na desiatky spôsobov – varené, vyprážané, omelety, nátierky a tak ďalej a tak ďalej. Najlepšie urobíte, ak ich zaradíte do svojho jedálnička ráno.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Slováci uvidia tento týždeň najväčší meteorický roj

Aké vajcia nekonzumovať?

Staršie ako 28 dní po znáške, s narušenou škrupinou, podozrivé buď pohľadom, alebo čuchom. Platí jednoduché pravidlo. Ak sa vám na vajíčku niečo nepáči, nejedzte ho.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *