Najmä pri vyprážaní často používame viac oleja, ako je potrebné. A často ho používame oveľa viac, ako je zdravé a odporúčané. Preto existujú užitočné tipy, ktoré nám pomôžu pri varení šetriť. Nielen pre naše zdravie, ale aj pre naše peňaženky.
Smažte v rúre a panvicu len utrite
Olej vždy pridávajte do horúcej panvice alebo hrnca. Nielenže sa rýchlejšie zohreje, ale spotrebujete ho aj menej. Ešte viac ušetríte, ak ho do panvice nenalejete, ale len vytriete. Ušetríte tak až 90 % oleja.
Použitie rúry je tiež dobrou alternatívou k panvici. Stačí, ak jedlo pred pečením zmiešate s trochou oleja a korenia a položíte ho na plech vystlaný papierom na pečenie. Takto môžete variť prakticky bez tuku. Takto môžete piecť mäso, hranolky, zeleninu a dokonca aj vyprážať steaky. V prípade steakov ich stačí postriekať trochou oleja.
Vyskúšajte perlivú vodu
Bez tuku môžete vyprážať aj vajcia alebo pripravovať volské oká. Stačí pridať do panvice 2 polievkové lyžice perlivej vody a počkať, kým sa uvarí. Potom pridajte vajcia a uvidíte, že v prípade pošírovaných budú okraje rovnako chrumkavé, ako keby ste ich varili na tuku.
S vysokoperlivou vodou namiesto tuku môžete smažiť aj potraviny, ktoré si nevyžadujú dlhé varenie. Napríklad zeleninu, ryby alebo hydinu. Nepoužívajte jej však veľa, aby ste jedlo nezaparili. Stačia 1 až 2 polievkové lyžice. Nechajte ju zohriať a vložte mäso. Keď sa voda odparí, pridajte opäť malé množstvo, kým nie je pokrm hotový.
Použite nepriľnavú panvicu a papier na pečenie
Množstvo oleja môžete znížiť použitím panvice s nepriľnavým povrchom, pretože na to stačí naozaj len minimum tuku. Nelejte však olej priamo z fľaše v množstve, ktoré sa vám zdá „tak akurát“. Odmerajte ho lyžicou a rozotrite ho po panvici pomocou štetca alebo štetca na pečivo. Málokedy budete potrebovať viac ako 1 polievkovú lyžicu. Tuk môžete ušetriť aj pomocou fľaše s rozprašovačom.
Pomocou papiera na pečenie vytvorte vrecká, ktoré naplníte mäsom, korením, zeleninou a syrom. Dobre ich uzavrite a dajte na plech na pečenie do rúry. Opäť pripravíte veľmi chutné jedlo bez zbytočného tuku len vo vlastnej šťave.
Urobte otvor vo veku
Samozrejme, že bez oleja sa však vždy nezaobídete. Preto urobte do viečka fľaše malý otvor a cez neho nalejte tuk do hrnca. Menší otvor môžete urobiť aj v zátke pod viečkom. Dávajte však pozor, aby ste ju neporušili. Malý otvor vám neumožní naliať do hrnca viac tuku, ako ste zamýšľali. Ako sa to často stáva, keď najprv odstránite plastovú zátku s výstupkom a nalejete olej cez celé hrdlo.
A kde je tá skrytá funkcia?
Připomíná mi to „americkí vedci zistili že…“ smažiť kura na minerálke? Rezeň, hranolky v trúbe nie je rezeň, ale pečené mäso a nie sú to hranolky, ale pečené zemiaky. A zaujímalo by ma ako na tej potretej panvici usmaží cibuľu pod mäso alebo do guláša. Fakt niet nad „dobrú“ radu