Je veľmi zdravý, osviežujúci a ľahko sa pripravuje. Ajran, najzdravší nápoj na svete, je čoraz populárnejší. A má na to dobrý dôvod! Má množstvo zdraviu prospešných vlastností a je nízkokalorický, takže je ideálny pre tých, ktorí si strážia svoju hmotnosť.
Pripravíte ho za pár sekúnd. Na základnú verziu potrebujete len 2 ingrediencie. Ak ste fanúšikom mliečnych výrobkov, zamilujete si ho a s radosťou zaradíte do svojho jedálnička najzdravší nápoj na svete. Tu je všetko, čo o ňom potrebujete vedieť.
Odkiaľ pochádza najzdravší nápoj na svete?
Ajran je tradičný turecký nápoj. Je obľúbený v mnohých krajinách Blízkeho východu, ako aj na Balkáne. V posledných rokoch je čoraz populárnejší aj na Slovensku či v Poľsku. Nápoj na báze vody a prírodného jogurtu má jemnú, mierne kyslú a slanú chuť. Podáva sa s kebabom a inými tradičnými tureckými jedlami. Je tiež skvelou prílohou k mladým zemiakom, chlebu a iným múčnym jedlám alebo grilovaným pokrmom. Oplatí sa piť najmä počas horúcich dní, pretože je dokonale chladivý a osviežujúci.
Prečo piť ajran?
Ajran má okrem príjemného osvieženia v horúcich dňoch aj veľmi pozitívny vplyv na ľudský organizmus. Nie nadarmo sa považuje za najzdravší nápoj na svete. Keďže je založený na mliečnych výrobkoch, táto turecká špecialita obsahuje vitamíny A, D a B, živé bakteriálne kultúry, vápnik, sodík a bielkoviny. Vďaka tomu posilňuje imunitu, zlepšuje peristaltiku čriev a trávenie a chráni pred hnačkou a zápchou. Ajran má tiež pozitívny vplyv na kardiovaskulárny systém, znižuje nadmerne vysoký krvný obeh a hladinu zlého cholesterolu. To následne znižuje riziko aterosklerózy a mnohých ďalších ochorení. Nápoj pomáha predchádzať osteoporóze a podľa niektorých je veľmi užitočný v boji proti kocovine. Má nízky obsah kalórií (v závislosti od druhu a množstva použitého jogurtu je to 20 až 50 kcal na 100 g), takže si ho môžu bez obáv vychutnať aj ľudia, ktorí si strážia svoju hmotnosť.
Ako pripraviť najzdravší nápoj na svete?
Príprava ajranu je veľmi jednoduchá. Základná verzia nápoja pozostáva z 2 zložiek – prírodného jogurtu (najlepšie gréckeho alebo balkánskeho typu) a vody (najlepšie sýtenej). Pri jeho príprave je potrebné pamätať na niekoľko vecí.
- Jogurt zmiešajte s vodou v pomere 2:1 alebo 1:1, podľa toho, akú konzistenciu nápoja chcete. Ak napríklad na 400 ml jogurtu použijete približne 2 šálky vody, bude ajran redší, menej kalorický a viac osviežujúci. Ak na rovnaké množstvo jogurtu použijete 1 pohár vody, získate tekutinu, ktorá je pomerne hustá a kalorickejšia.
- Bez ohľadu na pomer ingrediencií ich poriadne premiešajte, aby sa na povrchu vytvorila pena. To je znamenie, že nápoj je hotový.
- Nezabudnite, že ajran by sa mal podávať studený. Najlepšie je pripraviť ho z primerane vychladených ingrediencií alebo ho podávať s kockami ľadu.
Čo sa môže pridať do ajranu?
Ak chcete chuť trochu ozvláštniť, môžete najzdravší nápoj na svete vylepšiť niekoľkými prísadami. Najčastejšie sa pridáva štipka soli, citrónová alebo limetková šťava a lístky mäty. Niektorí ľudia radi pijú ajran na sladko, preto používajú sladidlo alebo pridávajú ovocie, napríklad mango. Iní majú radšej pikantný, takže ho ochutia korením alebo dokonca… cesnakom. Všetko závisí od individuálnych preferencií pijúceho. Nezabudnite však, že všetky prídavky okrem soli sú úpravami, ktoré presahujú tradičnú tureckú verziu nápoja.