Často ju uvádzame v jednom riadku s mliečnou a horkou čokoládou. Nemusí si to však nevyhnutne zaslúžiť. Ide o bielu čokoládu, ktorej zloženie necháva veľa priestoru na zamyslenie. Odporúčame, prečo sa mať pred touto „pochúťkou“ na pozore.
Biela čokoláda je špecifický druh čokolády, ktorý sa od svojich tradičných náprotivkov – mliečnej a horkej čokolády – líši absenciou kakaovej hmoty. Vznikla začiatkom 20. storočia a rýchlo si získala popularitu pre svoju krémovú štruktúru a jemnú chuť. Nešlo však len o chuť. V 30. rokoch 20. storočia zúrila hospodárska kríza, a tak sa hľadali alternatívy k drahej kakaovej hmote. Preto sa miešal lacný kakaový tuk s cukrom a mliekom. Dodnes to nemusí byť nevyhnutne zdravá voľba.
Dôležité zloženie
Ak máte radi túto bielu pochúťku, musíte venovať pozornosť jej zloženiu. Tieto čokolády často obsahujú zanedbateľné množstvo zdravej kakaovej drene, ktorá je základnou zložkou iných čokolád. Takisto v nich netreba hľadať nič z hľadiska skutočného mlieka. Biela čokoláda sa vyrába najmä zo sušenej mliečnej srvátky, emulgátora (sójového lecitínu), mliečneho tuku, kakaového tuku, sušeného odstredeného mlieka a umelých aróm.
Na čo si treba dať pozor?
Sušené mlieko je jednoducho zahusťovadlo, ktoré sa vyrába odparovaním vody z mlieka. Tým sa strácajú cenné zložky, najmä vitamíny B2 a B12, vitamín A, betakarotén a kyselina listová. Namiesto toho získava oxysteroly, ktoré môžu prispievať k ateroskleróze a vzniku rakoviny.
Kakaové maslo, ktoré dodáva čokoláde žltkastú farbu a obsahuje antioxidanty, výrobcovia často nahrádzajú škodlivými hydrogenovanými rastlinnými tukmi, aby ušetrili peniaze. Transtuky, ktoré sú výsledkom priemyselného stužovania rastlinných olejov, nie sú žiaducou súčasťou stravy. Majú vplyv na peritoneálnu obezitu, aterosklerózu, srdcový infarkt, cukrovku, vysoký cholesterol a mozgovú mŕtvicu. Môžu mať dokonca nepriaznivý vplyv na plodnosť a byť škodlivé pre tehotné ženy.
Biela čokoláda je predovšetkým o cukre. Najhorším príkladom je, že na 100 g čokolády pripadá až 65 g cukru. To je úplný opak tmavej čokolády, ktorá môže dokonca podporovať chudnutie. Biela bude vždy najkalorickejšou voľbou spomedzi všetkých čokolád. Jedna tabuľka má približne 550-580 kcal.
Výrobca by to mal napísať rovno – 65 g cukru je približne 1/3 šálky cukru alebo 15 čajových lyžičiek cukru.A to hovoríme o „lepšej“ čokoláde, ktorá stojí viac ako 10 libier!Lacnejšie by bolo jednoducho doma roztopiť maslo s cukrom, mliekom a vanilkovou príchuťou.“– čítame v publikácii State of Knowledge.
Čokoládu si ceníme pre horčík, ktorý okrem iného zlepšuje náladu, znižuje únavu a podporuje činnosť svalov. Horká čokoláda obsahuje v priemere 165 mg horčíka na 100 g výrobku. Stopy horčíka sa nachádzajú aj v bielej čokoláde. V prípade bielej čokolády nie je dôvod očakávať prísun tejto cennej zložky.