Konzumácia starého mäsa má nepríjemné následky. Keď kupujeme mäso v supermarkete, je zvyčajne zabalené v plastovom obale, takže nemáme možnosť cítiť jeho vôňu a overiť si jeho čerstvosť. V tejto situácii prichádza na pomoc šikovný patent.
Ako rozpoznáte čerstvosť mäsa? Vodítkom je nepríjemný zápach, ale čo ak je zabalené v plaste? V takejto situácii sa odporúča vykonať „prstový test“, aby ste posúdili čerstvosť mäsa a predišli otrave jedlom.
Ako môžete rozpoznať čerstvosť mäsa? Jednoduchý a rýchly „prstový test“.
V mäsiarstve to máme jednoduchšie. Môžeme posúdiť vôňu mäsa a jeho farbu. Zapamätajte si, že ak je ružové alebo červené, je pravdepodobne vhodné na konzumáciu, ale ak je sivé alebo bledé, je to znak, že by ste ho nemali jesť. Veľa nám o mäse môže napovedať aj jeho vôňa, ale keď si ho kúpite v obchode, nemôžete ho cítiť. Čo by sme mali v tejto situácii robiť?
Vtedy prichádza na pomoc „prstový test“, pomocou ktorého môžete v priebehu niekoľkých sekúnd skontrolovať, či je mäso čerstvé a vhodné na konzumáciu. Stlačte mäso prstom, a ak sa vráti do pôvodného tvaru, znamená to, že je všetko v poriadku. Ak však otlačok zostane, je lepšie ho vrátiť späť na policu.
Ako rozpoznáte čerstvosť rýb? Niekoľko rád, ktoré vám pomôžu vyhnúť sa žalúdočným problémom
Pri kúpe rýb sa oplatí mať na pamäti niekoľko dôležitých aspektov, aby ste sa nevystavili žalúdočným problémom. Oplatí sa posúdiť vzhľad a vôňu, ktorá by nemala byť odpudzujúca. Ďalej venujte pozornosť očiam, ktoré by u čerstvých rýb mali byť vypuklé a lesklé. Ak sú zahmlené a zakalené, je to znak toho, že ryba nie je prvotriedne čerstvá. Ďalšou vecou sú žiabre – ak sú sivé alebo zažltnuté, je lepšie takúto rybu nekupovať.