Vyplavte si z tela toxíny a posilnite srdce. Dajte si kúsok každý deň

horcica
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Horčica je jedným z tých korení, ktoré nájdeme takmer v každej kuchyni. Jej história siaha ďaleko do minulosti, ešte pred naším letopočtom. Zaujímavosťou je, že svoje miesto si našla už u starých Rimanov, kde sa stala neoddeliteľnou súčasťou ich vojenskej výbavy. Nielenže sa ľahko pripravovala, ale tiež dokázala zamaskovať chuť potravín, ktoré už neboli úplne čerstvé, čo bolo počas vojenských ťažení veľmi dôležité. Ale je horčica len obyčajným korením, alebo v sebe skrýva aj niečo viac? A oplatí sa ju zaradiť do svojho jedálnička?

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Vracia sa teplo! Počasia na Veľkú noc bude veľmi prijemne

Ako vzniká horčica?

Moderná horčica, ktorú poznáme dnes, prešla dlhým vývojom. Základy jej receptu položili Francúzi v Dijone, čo dalo vzniknúť horčici, ktorá sa stala svetoznámou.

Základom každej horčice sú horčičné semienka, ocot, voda, sladidlo, soľ, farbivá a rôzne korenia. Existujú rôzne druhy horčičných semienok, od bielych po čierne, a môžu byť mleté alebo celé. Na výrobu 200 gramov horčice je potrebných až 1 000 semienok! Horčica získa svoju typickú žltú farbu vďaka kurkume alebo riboflavínu, a na dochutenie sa často pridáva cukor, med alebo javorový sirup.

Zaujímavým faktom je, že kombinácia horčice a octu tvorí prirodzený konzervačný prostriedok, vďaka čomu horčica nepotrebuje žiadne pridané chemické konzervanty. Po otvorení by však mala byť skladovaná v chladničke, kde vydrží až šesť mesiacov.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Kedy piť kávu, aby prospela zdraviu? Odborník radí, prečo je toto najlepší čas

Rozmanitosť chutí horčice

Horčica prichádza v mnohých variáciách, ktoré sa líšia zložením, konzistenciou a chuťou. Medzi najpopulárnejšie druhy patrí sarepská, ktorá je obľúbená v Poľsku, francúzska s celými semenami, jemná a krémová dijonská, pikantná ruská, sladká kremská, či ostrejšia anglická horčica.

Zdravotné prínosy horčice

Horčica nie je len chutným doplnkom jedál, ale aj zdrojom mnohých minerálov a vitamínov. Obsahuje fosfor, horčík, selén, zinok, železo a vitamíny A, C a skupiny B. Okrem toho je bohatá na vlákninu a má nízky obsah kalórií, čo ju robí vhodnou aj pre ľudí s inzulínovou rezistenciou či diabetikov. Zaujímavé je aj to, že horčičné semienka majú protizápalové účinky, podporujú trávenie a môžu byť nápomocné pri prevencii niektorých druhov rakoviny.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Červená škvrna vo vajíčku: Je dôvod na obavy, alebo je to bežný jav?

Horčica navyše poslúži aj ako domácí liek. Studená horčica môže zmierniť bolesti svalov a kĺbov, pomôcť pri miernych popáleninách alebo dokonca pri plesňových ochoreniach nôh.

Aj keď horčica nebola pôvodne vyvinutá ako liek, jej pravidelné konzumovanie môže priniesť mnohé zdravotné benefity. Preto sa rozhodne oplatí zaradiť ju do svojho jedálnička.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Redakcia Plénum.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *