Oddeľte žĺtky od bielkov, vyšľahajte bielka s cukrom, pridajte žĺtka. Vajcia sú jednou zo základných ingrediencií väčšiny buchiet, koláčov a dezertov. Čo však robiť, ak je polička s vajíčkami prázdna? Poradíme vám, ako vajcia nahradiť.
Pomoc v susedstve
Keď sa kedysi pieklo, stačilo zájsť k sliepkam do záhrady a čerstvé vajcia boli ľahko dostupné. Neskôr mali výhodu tí, ktorí žili na dedinách – v susedstve boli vždy vajcia. V mestách a v panelákoch bola živá susedská schôdza a nebol problém zaklopať večer na protiľahlé dvere a požiadať o vajcia. Dnes žijeme vo väčšej anonymite a keď nám doma dôjdu vajcia, riešením je zvyčajne sadnúť do auta a ísť do obchodu. Čo je nepríjemné, najmä v noci.
Ukážeme vám, že vajcia sa dajú ľahko nahradiť, to uvítate aj vtedy, ak trpíte potravinovými alergiami a musíte sa vyhýbať žĺtkom alebo celým vajciam.
Vajcia ako spojivo
Lepkavá štruktúra vajec pôsobí v cestíčku ako dokonalé spojivo, túto funkciu môžete prenechať sóde bikarbóne a octu. Stačí zmiešať 1 čajovú lyžičku jedlej sódy a 1 čajovú lyžičku octu. Táto zmes nahradí 1 vajce, ako je napísané v recepte. Samozrejme, z tejto náhrady nevyšľaháte bielka, ale môžete ju použiť do bábovky alebo bublaniny a je to perfektná náhrada do hustých tort.
Na ľahké cestá použite viac múky
Riedke cestá môžete spojiť pridaním väčšieho množstva múky. Tú však treba zmiešať s vodou, olejom a práškom do pečiva. Pripravte si špeciálne cesto z lyžice múky, 2 lyžíc vody a 2 lyžíc oleja. Zmiešajte s čajovou lyžičkou prášku do pečiva. Toto cesto nahradí jedno vajce. Cesto bude príjemne hladké.
Náhrada jablkovej šťavy
Jablkové pyré dodá pečivu dokonalú vláčnosť a príjemnú kyslosť. Vajíčko nahraďte 5 lyžicami jablkového pyré. To by sa malo zmiešať so štipkou prášku do pečiva. Môžete použiť vlastné jablkové pyré alebo kúpené jablkové pyré vo forme ovocných vrecúšok a pohárov, ktoré sú určené ako desiata pre deti.
Ďalšie možnosti náhrady vajec:
2 polievkové lyžice škrobu (kukuričný, zemiakový) zmiešané s 2 polievkovými lyžicami vody,
1 polievková lyžica majonézy,
jemné tofu (hodvábne tofu),
polovica zrelého a roztlačeného banánu,
mleté semienka (slnečnicové, ľanové, chia) zmiešané s 3 lyžicami vody.