Regály obchodov sú preplnené fľaštičkami so všetkými druhmi olejov a olejčekov. Ktorý výrobok by ste si mali vybrať? Určite ten kvalitný, zabalený vo fľaši z tmavého skla, ktorá chráni svoj obsah, teda vzácny tuk. Ak hľadáte olej, ktorý ponúka nielen praktické a chuťové vlastnosti, ale aj zdraviu prospešné vlastnosti, ľanový olej je určite tou správnou voľbou.
V ľudovom liečiteľstve je známy a cenený už po stáročia. Dnes jeho vlastnosti potvrdili mnohé vedecké štúdie. Ak teda trpíte tráviacimi ťažkosťami alebo sa chcete postarať o svoj lipidový profil – zaraďte ľanový olej do svojho jedálnička.
Ľanový olej – čo je na ňom také výnimočné?
Ľanový olej sa získava zo semien ľanu siateho. Je bohatý na omega-3 nenasýtené kyseliny s protizápalovými vlastnosťami a má ochranný účinok na náš kardiovaskulárny systém a funkciu mozgu. V ľanovom oleji nájdeme aj kyseliny omega-6. Čo sa však zdá byť najdôležitejšie, kyseliny omega-3 a omega-6 tu zostávajú v optimálnom pomere, čo má veľký význam pre naše zdravie.
Antioxidačné vlastnosti ľanového oleja sú zasa spôsobené prítomnosťou vitamínu E a jeho zložky tokoferolov. Vitamín E bude mať tiež významný vplyv na správne fungovanie ženského aj mužského reprodukčného systému, postará sa o správnu zrážanlivosť krvi alebo potlačí vznik aterosklerotického plátu.
Pre koho je ľanový olej určený?
Ako sme už spomenuli, ľanový olej je zdrojom omega-3 mastných kyselín v priaznivom, takmer ideálnom pomere k omega-6 mastným kyselinám. Práve tento ľanový olej vykazuje silné protizápalové vlastnosti. A ako vieme, zápal je jedným z najčastejších faktorov spojených s rizikom vzniku mnohých ochorení, vrátane:
- cukrovky a inzulínovej rezistencie,
- metabolický syndróm,
- aterosklerózy,
- reumatoidná artritída,
- alergie,
- astma
- zápalové ochorenia čriev,
- rakovina.
Konzumácia ľanového oleja má preto ochranný účinok a môže jednoznačne znížiť riziko ochorenia. Na druhej strane hlavná zložka omega-3 v ľanovom oleji – kyselina alfa-linolénová (kyselina ALA) pôsobí nielen protizápalovo, ale aj ochranne na srdce. Preto by ľanový olej mal byť na dennom jedálnom lístku ľudí, ktorí chcú predchádzať srdcovým a ischemickým chorobám srdca, znižovať hladinu triglyceridov a cholesterolu v krvi. Ľanový olej tiež pomáha zmierňovať príznaky autoimunitných ochorení.
Menej známe vlastnosti ľanového oleja
Zatiaľ čo výnimočné vlastnosti ľanového oleja znižujúce hladinu cholesterolu alebo chrániace kardiovaskulárny systém sú mnohým dobre známe, väčšina z nás nevie, aké ďalšie schopnosti má táto zlatá tekutina.
No bolo dokázané, že suplementácia ľanovým olejom v kombinácii s vitamínom C má pozitívne účinky na deti s ADHD. Ide predovšetkým o správny vývoj mozgu a nervového systému, ako aj o zlepšenie sebakontroly, nervozity, hyperaktivity a prístupu detí k učeniu a schopnosti sústrediť pozornosť.
Ďalším využitím ľanového oleja je liečba chronickej zápchy. Zaradenie prípravku do denného režimu ich prekonáva a obnovuje prirodzený rytmus pohybu čriev v tele. Ľanový olej tu má diastolický a cholagogický účinok, pokrýva črevá vrstvou hlienu, ktorý uľahčuje pohyb fekálnych hmôt. Stačí jedna až dve polievkové lyžice ľanového oleja denne, ktoré sa zvyčajne užívajú nalačno.
Ako používať a skladovať ľanový olej?
Základným pravidlom pri ľanovom oleji je, že olej používame len za studena. Preto môžeme olej konzumovať priamo alebo ako prísadu do šalátu, šalátového cesta, chleba, tvarohu, ako prísadu do zelených smoothies, sendvičových nátierok alebo sleďov s cibuľou. Ide o olej lisovaný za studena a ako taký by sa mal skladovať a konzumovať. Tepelnou úpravou by ľanový olej nielenže prišiel o svoje cenné zdraviu prospešné vlastnosti, ale stal by sa priam škodlivým a toxickým.
Rovnako dôležité je pri ľanovom oleji jeho skladovanie. Podobne ako iné rastlinné oleje je tento druh výrobku nestabilný, ak je vystavený pôsobeniu teploty a svetla. Preto je dôležité, aby bol olej balený v sklenenej tmavej fľaši. Po otvorení výrobok skladujeme v chladničke (teplota 4 až 10 stupňov, mimo dosahu zdrojov svetla) a spotrebujeme ho čo najskôr. V ideálnom prípade by to nemalo byť dlhšie ako 3 týždne po otvorení fľaše.