Zalejte horúcou vodou petržlen a toto sa začne diať s vašim telom

petrzlen
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Včera som bola nakupovať na tržnici a potešili ma zelené kytice.. Pažítka, kôpor, mäta alebo petržlen…. Niekedy ich kúpime spontánne a nestihneme ich všetky spotrebovať do jedál. Zostala vám petržlenová vňať? Máme nápad, ako ju použiť.

Petržlenová vňať je skutočný zázrak prírody. Jej koreň je veľmi cenný, rovnako ako petržlen. Dá sa povedať, že petržlen a kôpor vydláždili cestu ďalším zeleným prísadám do jedál. V poľskej kuchyni má pevné miesto.

To najlepšie z domácej produkcie

Petržlenová vňať sú malé listy dvojročnej rastliny z čeľade zelerovitých, teda petržlenu. Ako opísať ich chuť? Sú dosť korenisté, s výrazným slaným nádychom. Pri varení sa používajú listy dvoch odrôd – petržlenu plocholistého a petržlenu kučeravého. Prvé sú ploché, mäkké a majú intenzívnejšiu chuť, zatiaľ čo druhé sú silne strapcovité a oveľa jemnejšie. Vlastnosti petržlenu sú známe a využívané v ľudovom liečiteľstve už stovky rokov. Chceli by ste mať petržlen po ruke každý deň? Skvele sa bude pestovať aj v kvetináči na balkóne.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Káva a zdravie: Kedy prospieva a kedy môže škodiť? Pozor na vitamíny, minerály aj lieky

Je cennejšia ako citrusy

Petržlen patrí medzi najzdravšie produkty, navyše je ľahko dostupný a nie je príliš drahý. Predovšetkým obsahuje veľa vitamínu C, oveľa viac ako citrusové plody. Preto sú jej účinky všestranné: posilňuje imunitu, uzatvára cievy a zlepšuje vzhľad pokožky tým, že zabraňuje jej sfarbeniu. Pastinák má tiež veľké množstvo vitamínu K, ktorý je zodpovedný za správnu zrážanlivosť krvi, vitamínu A, ktorý je dobrý pre zrak, a vitamínov skupiny B na podporu nervového systému.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Kanadská čučoriedka potrebuje kyslú pôdu. Takto ju správne pripravíte

Petržlen však nie je len zdrojom vitamínov, ale aj minerálov. Za zmienku stojí vápnik, tak prospešný pre kosti. Poskytuje tiež horčík a zinok, ktorý je dobrý pre pokožku.

Pomáha pri redukcii

Poznáme množstvo využití petržlenu v kuchyni, od šalátov, pást cez smoothies. Existuje však aj ďalší spôsob, ako dostať petržlen do svojho jedálnička. Je to jednoducho petržlenová voda, ktorú sa oplatí piť každý deň. Napomáha chudnutiu, pretože pomáha očisťovať organizmus. Má močopudný účinok. Pomáha rýchlejšie sa zbaviť vody, čo zabraňuje vzniku opuchov.

Vhodná pre pokožku a vlasy

Petržlenová voda je tiež prírodným kozmetickým prostriedkom. Oplatí sa ju používať ako tonikum, pretože obnovuje zdravý tón pleti. Pomáha tiež zmierniť lézie akné a zosvetliť zafarbenie. Môže sa používať aj ako oplachovanie vlasov, v takom prípade vlasy vyživuje a posilňuje. Máte problém s vypadávaním vlasov? Votrite si do pokožky hlavy petržlenovú vodu, pretože zlepšuje mikrocirkuláciu a stimuluje rast korienkov.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Odvar z tejto rastliny je poklad pre vaše telo. Hlavne pre ženy po 50-tke

Recept na petržlenovú vodu

Zloženie:

  • petržlenová vňať:6 polievkových lyžíc nadrobno nakrájanej petržlenovej vňate,
  • 1,5 litra vody s teplotou približne 70 °C,
  • plátok citróna, med, zázvor voliteľne.


Spôsob prípravy:

  • Petržlenovú vňať nasekáme nadrobno a zalejeme vodou s teplotou 70 °C. Necháme prikryté 10 minút. Keď chcete pripraviť menej vody, pripravte si na 1 pohár približne 1 polievkovú lyžicu nasekanej petržlenovej vňate.
  • Ak chcete zlepšiť chuť nápoja, môžete doň pridať plátok citróna, zázvoru alebo lyžičku medu.

Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *