Zelené zlato na tanieri. Prečo by ste ho mali zaradiť do jedálnička?

kel
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Ak hľadáte jednoduchý spôsob, ako zlepšiť svoje zdravie bez náročných diét a dlhého varenia, mali by ste vyskúšať kel.

Toto mimoriadne výživné kapustovité zelené listové rastlinné jedlo si v posledných rokoch získalo popularitu ako superpotravina. Vďaka vysokému obsahu vitamínov, minerálov a antioxidantov môže podporovať organizmus v boji proti chorobám, zlepšovať stav pokožky, posilňovať zrak a chrániť srdcovo-cievny systém.

Zdravotné benefity kelu

Kel je doslova zásobárňou prospešných látok. Obsahuje betakarotén, luteín a zeaxantín, ktoré môžu pomôcť znížiť riziko vzniku rakoviny, najmä v oblasti ústnej dutiny, pažeráka, močového mechúra a ženských reprodukčných orgánov. Pravidelná konzumácia kelu môže taktiež prispieť k udržaniu optimálnej hladiny cholesterolu a krvného tlaku.

Okrem toho je kel bohatý na vitamíny C, E, K a vitamíny skupiny B, ako aj na minerály, napríklad vápnik, fosfor, draslík, železo a horčík. Obsahuje tiež sulforafán – látku so silnými protirakovinovými účinkami. Vďaka nízkemu obsahu kalórií (100 g kelu obsahuje iba 50 kcal) a vysokému obsahu bielkovín je ideálny pre ľudí, ktorí si strážia váhu. Je taktiež skvelou voľbou pre diabetikov, pretože má nízky glykemický index.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
V Malej Fatre už útočil medveď. Muža hrýzol a škriabal

Chutí kel lepšie po mrazoch?

Kel je odolný voči chladu a dobre rastie aj na menej úrodných pôdach. Zaujímavosťou je, že po prvých mrazoch jeho listy strácajú typickú horkosť a získavajú jemnejšiu chuť. Preto sa oplatí zbierať ho neskoro na jeseň a v zime, keď je jeho chuť ešte lahodnejšia.

Ako jesť kel? Tu sú tri chutné recepty

1. Šalát s kelom, tekvicou a fetou

Ingrediencie:
  • 4 hrste kelu
  • 200 g tekvice
  • 100 g syra feta
  • 100 g pekanových orechov
  • 1 granátové jablko
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • 1 lyžica medu
  • 1 lyžica horčice
  • soľ, korenie
Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
O tejto hodine sa vyhnite konzumácii tohto ovocia. Neurobí vám dobre
Postup:
  1. Kelové listy umyte, osušte, mierne pomačkajte rukami a nasekajte na menšie kúsky.
  2. Tekvicu nakrájajte na kúsky a pečte pri 180 °C približne 15-20 minút. Po upečení ju ošúpte a nakrájajte.
  3. Syr feta nakrájajte na kocky a pridajte do šalátu.
  4. Pridajte orechy a zrnká granátového jablka.
  5. Pripravte dresing z olivového oleja, citrónovej šťavy, medu a horčice. Polejte ním šalát a dôkladne premiešajte.

2. Cestoviny s kelovým pestom a mascarpone

Ingrediencie:
  • 100 g cestovín
  • 100 g kelu
  • 100 g mascarpone
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 30 g tekvicových semienok
  • pár cherry paradajok
  • 100 ml oleja
  • soľ, korenie
Postup:
  1. Polovicu kelu vypražte v hlbšom oleji do chrumkava, osušte na papierovej utierke a posoľte.
  2. Druhú polovicu kelu rozmixujte spolu s mascarpone, cesnakom a tekvicovými semienkami, postupne pridávajte olej, aby vzniklo hladké pesto.
  3. Uvarené cestoviny premiešajte s pestom a zohrievajte, kým sa mascarpone nerozpustí.
  4. Podávajte s chrumkavými kelovými chipsami.
Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Pri požiari vo Veľkom Šariši zahynula babička a jej štyri vnúčatá

3. Rizoto s kelom a vlašskými orechmi

Ingrediencie:
  • ¾ šálky ryže na rizoto
  • 100 g vlašských orechov
  • 1 pohár suchého bieleho vína
  • ¼ cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice masla
  • vývar
  • 100 g kelu (iba listy, bez stoniek, nasekané)
  • 4 lyžice smotany na šľahanie (30 %)
  • soľ, korenie
  • olej na smaženie
Postup:
  1. Na oleji osmažte nadrobno nakrájanú cibuľu a roztlačený cesnak.
  2. Pridajte nasekaný kel, osoľte a chvíľu poduste.
  3. Prisypte ryžu, zalejte vývarom, pridajte maslo a víno. Prikryte pokrievkou a varte na miernom ohni, postupne dolievajte vývar, aby sa ryža uvarila do mäkka.
  4. Keď je ryža hotová, pridajte smotanu, vlašské orechy a dochuťte soľou a korením. Premiešajte a po chvíli odstavte.

Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *