Vajcia sú veľmi výživné, bohaté na vitamíny, minerály, antioxidanty, bielkoviny a tuky. Okrem toho sú pomerne cenovo dostupné a ich využitie v kuchyni je neuveriteľne rozmanité.
Vajcia a cholesterol
Obsahujú vajcia viac cholesterolu? Určite áno, ale to nevyhnutne neznamená, že by ste sa ich konzumácii mali vyhýbať. Novšie výskumy dokonca ukazujú, že súvislosť medzi konzumáciou vajec a zvýšeným rizikom srdcových ochorení nemusí byť taká silná, ako sa doteraz predpokladalo. Jedna štúdia napríklad zistila, že u ľudí s cukrovkou 2. typu nemala konzumácia 6 až 12 vajec týždenne žiadny vplyv na celkovú hladinu cholesterolu v krvi.
Na druhej strane je faktom, že ľudia s vysokou konzumáciou vajec počas dlhšieho obdobia majú tendenciu mať vyššiu hladinu cholesterolu ako tí, ktorí sa vajcami neprejedajú. Okrem toho, samozrejme, nezáleží len na vajciach, ale aj na iných zložkách stravy, ktoré majú tiež zvýšený obsah cholesterolu, ako sú jogurty, syry, tavené mäso alebo vyprážané potraviny.
Koľko vajec môžete zjesť?
Presný počet závisí od genetiky, rodinnej anamnézy, spôsobu prípravy vajec, celkového stravovania a dokonca aj od miesta, kde žijete. Ak konzumujete stravu chudobnú na cholesterol, máte vo svojom jedálničku miesto pre vajcia. Ak je to naopak, musíte počet vajec znížiť.
Zdravý dospelý človek s priemernou hladinou cholesterolu a bez rizikových faktorov srdcových ochorení môže zjesť 1-2 vajcia denne bez toho, aby sa vystavil riziku.
Naopak, ak máte problémy s cholesterolom alebo vyššie riziko srdcových ochorení, aj 1 vajce denne môže predstavovať potenciálny problém, najmä ak máte nadváhu alebo cukrovku 2. typu. Ak patríte do tejto kategórie, životaschopný príjem pre vás je 4-5 vajec týždenne. Najlepšie je poradiť sa s odborníkom.
Čo sa stane, ak zjete 5 vajec denne?
Ako vyplýva z textu, zjesť 5 vajec denne, ak nejde o naliehavú situáciu, rozhodne nie je najlepší nápad pod slnkom. Ak vás zaujímajú dôsledky tohto experimentu, pozrite si video odkazované pod týmto článkom.