sladkosti 1
Slovensko

Zjete každý deň sladkosť? Takto vám to ubližuje v tele

Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Sladkosti sú pre mnohých každodennou radosťou – malým potešením, ktoré spríjemní deň. Či už ide o čokoládovú tyčinku, sušienku k poobednej káve alebo kúsok koláča, často si ich doprajeme bez väčších výčitiek. Avšak, čo sa deje v našom tele, keď sa sladkosti stávajú každodennou súčasťou jedálnička?

Skrytá hrozba sladkostí: viac než len kalórie

Občasné zahryznutie do čokolády nie je problém. Ale pravidelná konzumácia sladkostí – najmä na dennej báze – môže mať vážne dôsledky pre naše zdravie. Sladkosti obsahujú vysoký podiel jednoduchých cukrov a tzv. „prázdnych kalórií“, teda kalórií bez výživovej hodnoty. Keď prijímame viac energie, než telo potrebuje, jej prebytok sa ukladá vo forme tuku, čo zvyšuje riziko nadváhy a obezity.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Zo slovenských obchodov sťahujú obľúbenú potravinu. Inšpektori okamžite konali

Okrem toho nadmerný príjem cukru zvyšuje hladinu triglyceridov a tzv. zlého cholesterolu (LDL), čím sa zvyšuje pravdepodobnosť vzniku srdcovo-cievnych ochorení. Dlhodobý vplyv nadmerného cukru môže viesť aj k inzulínovej rezistencii – stavu, ktorý je predstupeňom cukrovky 2. typu.

Sladká závislosť? Cukor pôsobí ako droga

Cukor môže pôsobiť na mozog podobne ako niektoré návykové látky. Konzumácia sladkostí vyvoláva uvoľňovanie dopamínu – tzv. hormónu šťastia, ktorý nás motivuje opakovane siahnuť po rovnakom stimule. To môže viesť k vytvoreniu návykového správania, kedy sladkosti prestávajú byť len chuťovkou a stávajú sa potrebou.

Rýchly energetický zisk, ešte rýchlejší pád

Po sladkej maškrte síce môžeme zažiť krátky nával energie vďaka rýchlemu zvýšeniu hladiny glukózy v krvi, no čoskoro nastupuje tzv. „energetický kolaps“ – prudký pokles cukru v krvi, ktorý spôsobuje únavu, podráždenosť a problémy so sústredením.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Do Tatier sa vrátila zima. Od rána tam sneží

Sladkosti a pokožka: skrytý vplyv na krásu

Vysoký príjem cukru zvyšuje produkciu inzulínu, čo môže stimulovať tvorbu kožného mazu a podporovať vznik zápalov. Výsledkom môže byť zhoršenie akné a celkové zhoršenie kvality pleti.

Sladkosti verzus trávenie: keď brucho protestuje

Sladkosti často chýba vláknina, ktorá je nevyhnutná pre správne trávenie. Ich nadmerná konzumácia tak môže spôsobovať nadúvanie, zápchu alebo pálenie záhy. Okrem toho cukor podporuje rast škodlivých baktérií a kvasiniek v črevách, čo narúša rovnováhu črevnej mikroflóry.

Koľko je už priveľa?

Odborníci odporúčajú, aby príjem cukru nepresahoval 10 % z celkového denného energetického príjmu. Pri bežnej 2000-kalorickej diéte to znamená maximálne 200 kalórií denne z cukru – čo zodpovedá približne jednej malej sladkosti. Ideálny scenár? Dopriať si sladké potešenie raz až dvakrát do týždňa.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Tieto jedlá nebaľte do alobalu. Začne vylučovať hliník a poškodí vám obličky

Dôležité je tiež sledovať, aký druh sladkostí konzumujeme. Najškodlivejšie sú tie s obsahom transmastných kyselín – napríklad niektoré zákusky, sušienky či plnené cukríky. Trans tuky negatívne ovplyvňujú hladinu cholesterolu a sú rizikovým faktorom pre srdcovo-cievne ochorenia.

Pozor na skrytý cukor

Sladké pasce nepredstavujú len klasické sladkosti. Sladené nápoje sú jedným z hlavných zdrojov jednoduchých cukrov v našej strave – a často si ani neuvedomujeme, koľko cukru nimi prijímame. Navyše neposkytujú žiadnu výživovú hodnotu.

Ako nahradiť sladkosti zdravšími alternatívami?

Ak sa snažíte obmedziť cukor, začnite malými zmenami. Vymeňte sladkosti za ovocie – čerstvé alebo sušené, ideálne bez pridaného cukru. Skvelou voľbou je aj domáce pečenie, kde máte kontrolu nad tým, koľko cukru a tuku použijete.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *