Zmiešajte jogurt, vodu a soľ. Toto sa vám začne diať s telom

ajran
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Hoci sa turecký ajran pripravuje len z troch zložiek, zoznam jeho výhod je veľmi dlhý. Nielenže účinne uhasí smäd, ale tiež pomáha regulovať krvný tlak a hladinu cholesterolu, zlepšuje pleť, pomáha tráveniu a výborne chutí. Ako ho pripraviť a konzumovať? Zistite to prečítaním nášho článku.

Ajran: jogurt, voda a soľ

Ajran je veľmi jednoduchý nápoj, ktorý sa pripravuje doslova z troch zložiek: je to kombinácia jogurtu, vody a soli. Niekedy, v niektorých prípadoch a krajinách, sa môžu vyskytovať aj ďalšie prísady: korenie alebo lístky mäty. Pôvodne pochádza z Turecka, ale je známy aj na Balkáne a Blízkom východe v rôznych – veľmi podobných – podobách. Tradične sa nápoj konzumuje k jedlám, najmä mastným, na zlepšenie trávenia, hoci nič nebráni tomu, aby ste si ho vychutnali aj počas horúcich dní. Netreba sa obmedzovať, pretože bude ideálny aj v zime, keďže má tiež skvelý vplyv na imunitu.

Domáci recept na ajran

Ajran sa dá ľahko zohnať počas zahraničných dovoleniek, ale niekedy je k dispozícii aj v obchodoch, napr. v plechovke. Okrem toho ho môžu mať vo svojom jedálnom lístku aj niektoré podniky, ktoré podávajú jedlá tureckej kuchyne. Ak nechodíme na zahraničné cesty, môžeme si ajran pripraviť doma, pretože jeho príprava je triviálna. Aké sú ingrediencie? Budete potrebovať:

  • 400 ml gréckeho alebo balkánskeho jogurtu,
  • 500 ml minerálnej vody,
  • pol čajovej lyžičky soli.

Prísady jednoducho nalejte do väčšej nádoby a rozmixujte, aby ste vytvorili jemnú penu. Ajran je v podstate hotový, ale môžete ho vychladiť, aby lepšie vyhovoval prevládajúcemu teplu. Najlepšie je najprv ho vyskúšať v tejto verzii, ale ak vám chuť úplne nevyhovuje, oplatí sa ju spestriť. Tu môžu pomôcť buď lístky mäty, alebo citrusové kôry.

Kto by mal zaviesť ajran do svojho každodenného jedálnička?

Zdá sa, že skromné zloženie nás ničím výnimočným neprekvapí. Pravda je však úplne iná. Ajran je bohatým zdrojom cenných látok. Na poprednom mieste sú vitamíny skupiny B, ako aj C a D. Okrem toho je výborným doplnkom bielkovín, vápnika a sodíka.

Čo nám teda pitie ajranu dáva? V prvom rade ideálne zlepšuje činnosť tráviacej sústavy a urýchľuje tráviace procesy. Jogurt je bohatstvom živých bakteriálnych kultúr a ako vieme, tie ako nič iné dobre pôsobia na črevá, ktoré sa nie nadarmo nazývajú „druhým mozgom“. Práve tam sa buduje imunita a z tela sa ľahšie odstraňujú toxíny.

Stojí za to pozrieť sa na vitamíny, ktoré sú tiež prítomné v ajrane. Tieto vitamíny skupiny B prospievajú nášmu zdraviu ako celku: sú potrebné na udržanie hladkého chodu kľúčových telesných systémov. Vitamín C sa najčastejšie spomína v súvislosti s imunitou: samozrejme, je to pravda, ale má oveľa viac zásluh. Predovšetkým robí cievy pružnejšími, a to uľahčuje udržiavanie normálneho krvného tlaku.

Okrem toho táto cenná látka pomáha syntetizovať kolagén, a to sa premieta do lepšieho vzhľadu našej pokožky. Nielenže vyzerá mladšie, ale aj ľahšie regeneruje, rany sa rýchlejšie hojia a navyše sa na nej ťažšie tvoria nové vrásky. Okrem toho je veľmi silným antioxidantom, a ako vieme, dokáže ľahšie odstraňovať toxíny, zbavovať sa voľných radikálov zodpovedných za vznik civilizačných ochorení, ako aj odďaľovať proces starnutia buniek tela.

Netreba zabúdať ani na poriadnu porciu bielkovín. Faktom je, že ho najčastejšie dopĺňajú športovci, pretože je to budovateľ svalov tela, ale nielen ich. Je tiež dôležitou energetickou surovinou a cenným katalyzátorom pre správny priebeh všetkých procesov v našom tele.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *