Hoci často počúvame, najmä v súčasnosti, že vek je len číslo, na ktorom až tak nezáleží, je to pravda len do určitej miery. Je pochopiteľné, že niektorí ľudia majú biologický vek vyšší alebo nižší, než aký je v skutočnosti. Niektoré etapy života by sme však nemali tak úplne podceňovať.
Viaceré štúdie už dali za pravdu téze, že po dosiahnutí päťdesiatky by sme mali prehodnotiť svoj životný štýl, ak dovtedy nebol optimálny. V tomto veku sa už na organizme všetko oveľa viac podpisuje. Patria sem aj niektoré potraviny, ktoré by ľudia po päťdesiatke už nemali konzumovať.
Vyprážané jedlá
Vo všeobecnosti platí, že vyprážané jedlá by mal každý obmedziť alebo vylúčiť zo svojho jedálnička, ak je to možné. Pre starších ľudí to však platí dvojnásobne. Tieto potraviny obsahujú príliš veľa nasýtených tukov, ktoré sa v tele hromadia a zvyšujú riziko nepríjemných ochorení.
Údeniny
Klobásy patria medzi potraviny, ktoré prešli výrazným spracovaním, takže sú doslova plné konzervačných látok a soli. Pritom ľudia po päťdesiatke majú zvyčajne vyšší krvný tlak, ktorý tieto prídavné látky ešte zvyšujú.
Surové vajcia
V prípade surových vajec nejde ani tak o ich výživovú hodnotu, ani o to, že by boli samy osebe nezdravé. Práve naopak, vajcia patria do jedálnička starších ľudí. Ak sú však vajcia surové, rastie riziko kontaminácie rôznymi baktériami, ktoré starší ľudia ťažšie znášajú.
Spracované cukrovinky
Ak si chcete udržať dobrú kondíciu aj po päťdesiatke, mali by ste zo svojho jedálnička vyradiť cukrovinky a zákusky, ktoré obsahujú rafinovaný cukor a rôzne trans-tuky. Výrazne zvyšujú riziko rôznych ochorení.
Sladké nápoje
Po päťdesiatke si dávajte pozor na to, čo pijete. Ideálne je prijímať veľa vody a vyhýbať sa nápojom, ktoré obsahujú príliš veľa cukru. Sú to prázdne kalórie, ktoré vám neprinesú nič dobré a môžu vám tiež pokaziť hladinu cukru v krvi.