Ak máte na mede biely povlak, mali by ste vedieť, že to znamená toto

med

Je med pokrytý znepokojujúcou bielou penou? Znamená to, že sa výrobok pokazil? Alebo je to dôkaz, že výrobca nebol úplne čestný a „obohatil“ med o konzervačné látky?

Med je už stáročia cenený pre svoje zdravotné vlastnosti, ktoré z neho robia jeden z najcennejších produktov na svete. Starí ľudia ho považovali za elixír života a nektár bohov a uctievali si ho všetky kultúry na svete. Niektorí tvrdia, že med je jediný produkt, ktorý sa nikdy nepokazí. To by mohlo vysvetľovať, prečo bol pri Tbilisi v Gruzínsku objavený med starý 5500 rokov. Ak však biela škvrna na mede nie je dôsledkom „zastarania“, čo potom znamená?

Čo je to biely povlak na mede?

Biely zákal na mede nie je znakom toho, že sa výrobok pokazil. Je to výsledok prirodzeného procesu kryštalizácie glukózy v mede. Ak si na mede všimnete penu, nemali by ste sa znepokojovať. Túto penu tvoria bublinky vzduchu, ktoré sa uvoľňujú počas kryštalizácie. Včelári tieto zmeny v mede nazývajú výkvety a celý proces ich vzniku dokonale vysvetľujú odborníci na stránke treasures of the mite.com:

TENTO ČLÁNOK PREČÍTALI VŠETCI:  Arktický vzduch ide na Slovensko! Takto padnú teploty cez víkend

„(…) vzduch uzavretý v mede počas kryštalizácie, t. j. prechodu zo stavu patoku do krupice, spôsobuje efekt odfarbenia alebo infiltrácie. Toto je obzvlášť viditeľné v tmavých a rýchlo kryštalizujúcich medoch, v ktorých prevláda glukóza“.
Ako mimoriadne podozrievaví ľudia sme však rýchlo zistili, že biela pena na mede môže naznačovať aj prítomnosť kvasiniek vo výrobku. Znie to znepokojujúco, ale našťastie nás odborníci rýchlo upokojili.

TENTO ČLÁNOK PREČÍTALI VŠETCI:  Ďalší slovenský klenot končí. Kvalitná mliekareň Selce ukončila výrobu

Je med s bielym zvyškom škodlivý?

Ako sme sa dočítali na stránke skarbyroztocza.com, prítomnosť kvasiniek v mede je jednoznačne dobrým znakom. O mede vypovedá len toľko, že produkt je stále „živý“, je biologicky aktívny a navyše nebol podrobený zbytočnej a škodlivej tepelnej úprave. Kvasinky prítomné v mede spotrebúvajú glukózu a na jej mieste zanechávajú charakteristickú penu.

Pri výbere medu odborníci radia neriadiť sa len estetickými vlastnosťami, ktoré ovplyvňujú naše vnímanie výrobku. Biela pena a decht, ktoré nadobúdajú nepravidelné tvary, sú znakom pravosti medu. Ak existuje jeden vizuálny faktor, ktorý by nás mal zaujímať, je to dlhodobé udržanie medu v ideálnej tekutej konzistencii. To môže naznačovať, že do medu boli pridané látky, ktoré ničia všetky zdravotné vlastnosti tohto lahodného výrobku.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *