Ak nájdete na čokoláde biely povlak, mali by ste vedieť, že to znamená toto

cokolada
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Biele zvyšky na čokoláde sú pomerne častým javom. Vysvetlíme vám, odkiaľ sa berie a či by ste mali zjesť tabuľku s touto polevou. Na rozdiel od názorov, ktoré kolujú na internete, nemá nič spoločné s trvanlivosťou pochúťky.

Keď je čokoláda pokrytá bielymi zvyškami, vyzerá nevábne. Pravdepodobne z tohto dôvodu si mnohí ľudia myslia, že už nie je vhodná na konzumáciu. Raz a navždy rozptýlime všetky pochybnosti v tejto veci a vysvetlíme, odkiaľ sa biely povlak na čokoláde berie.

Je biely povlak na čokoláde škodlivý?

Niektorí ľudia sa domnievajú, že biely povlak je znakom toho, že čokoláda je stará a už nie je vhodná na konzumáciu. Iní tvrdia, že biely povlak je pleseň. Obe tieto teórie by sme mali zaradiť medzi rozprávky. Biely povlak sa objavuje tak na čokoláde, ktorá dlho ležala v skrinke, ako aj na úplne čerstvom výrobku. Nemal by sa interpretovať ako signál, že tabuľka nie je vhodná na konzumáciu. Okrem vzhľadu si čokoláda s bielym povlakom vo väčšine prípadov zachováva všetky svoje vlastnosti. To znamená, že chutí úplne rovnako a možno ju konzumovať bez obáv z otravy jedlom.

Odkiaľ pochádzajú biele zvyšky na čokoláde?

Biely zvyšok je najčastejšie len tuk. Ako pravdepodobne viete, sladké tyčinky sa okrem iného vyrábajú z mlieka a kakaa, ktoré obsahujú tuk. Keď sa čokoláda zahreje, zmení konzistenciu (zmäkne a dokonca sa roztopí). Keď sa opäť ochladí, tabuľka stuhne. Pri tomto procese sa tuky vyzrážajú a vytvoria tenkú priesvitnú vrstvu, ktorá pokrýva čokoládu. To sa často stáva v lete, keď chceme zohriatu tabuľku zachrániť pred úplným roztopením tým, že ju vložíme do chladničky. Zvyčajne sa biely film vytvorí na horších výrobkoch, do ktorých sa pridáva viac tuku a ktoré nie sú temperované. Niekedy sa však mastný povlak vytvorí aj na niektorých kvalitných čokoládach z takzvanej najvyššej police.

Odkiaľ sa ešte berie povlak na čokoláde?

Teplota nie je jediným faktorom, ktorý môže viesť k vzniku bieleho povlaku. Podobný vizuálny efekt spôsobuje vlhkosť, ktorá sa dostane do obalu so sladkou tyčinkou. V tomto prípade charakteristickým povlakom nie je tuk, ale cukor. Okrem vzhľadu mení rozmočená čokoláda aj svoju konzistenciu. Po vykryštalizovaní cukru na povrchu sa tyčinka stáva krehkejšou. To však nie je dôvod na jej vyhodenie. Aj v tejto situácii ju môžete bez obáv zjesť.

Ako skladovať čokoládu, aby nezbelela?

Aby čokoláda nezbelela, mali by ste ju správne skladovať. Základom je chrániť ju pred zmenami teploty a vlhkosťou. V zásade nič nebráni tomu, aby ste sladké tabuľky schovali do kuchynskej skrinky. V takom prípade však existuje značné riziko, že sa na nich objaví zmatnenie. To sa s najväčšou pravdepodobnosťou stane, ak sa skladujú dlhší čas a v lete, keď dochádza k veľkým teplotným výkyvom. Bezpečnejšie je skladovať čokoládu v tmavej a chladnej špajze alebo chladničke. Takisto je dobré ju po otvorení preložiť do tesne uzavretej nádoby.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

2 Replies to “Ak nájdete na čokoláde biely povlak, mali by ste vedieť, že to znamená toto

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *