• 18 septembra, 2023
  • 2 komentáre
  • 4minúty čítania

Ak nájdete na čokoláde biely povlak, mali by ste vedieť, že to znamená toto

Ak nájdete na čokoláde biely povlak, mali by ste vedieť, že to znamená toto

Biele zvyšky na čokoláde sú pomerne častým javom. Vysvetlíme vám, odkiaľ sa berie a či by ste mali zjesť tabuľku s touto polevou. Na rozdiel od názorov, ktoré kolujú na internete, nemá nič spoločné s trvanlivosťou pochúťky.

Keď je čokoláda pokrytá bielymi zvyškami, vyzerá nevábne. Pravdepodobne z tohto dôvodu si mnohí ľudia myslia, že už nie je vhodná na konzumáciu. Raz a navždy rozptýlime všetky pochybnosti v tejto veci a vysvetlíme, odkiaľ sa biely povlak na čokoláde berie.

Je biely povlak na čokoláde škodlivý?

Niektorí ľudia sa domnievajú, že biely povlak je znakom toho, že čokoláda je stará a už nie je vhodná na konzumáciu. Iní tvrdia, že biely povlak je pleseň. Obe tieto teórie by sme mali zaradiť medzi rozprávky. Biely povlak sa objavuje tak na čokoláde, ktorá dlho ležala v skrinke, ako aj na úplne čerstvom výrobku. Nemal by sa interpretovať ako signál, že tabuľka nie je vhodná na konzumáciu. Okrem vzhľadu si čokoláda s bielym povlakom vo väčšine prípadov zachováva všetky svoje vlastnosti. To znamená, že chutí úplne rovnako a možno ju konzumovať bez obáv z otravy jedlom.

TENTO ČLÁNOK PREČÍTALI VŠETCI:  Dedko ukázal, ako za pár minút nalúpal plný kýbeľ orechov. To musíte vidieť

Odkiaľ pochádzajú biele zvyšky na čokoláde?

Biely zvyšok je najčastejšie len tuk. Ako pravdepodobne viete, sladké tyčinky sa okrem iného vyrábajú z mlieka a kakaa, ktoré obsahujú tuk. Keď sa čokoláda zahreje, zmení konzistenciu (zmäkne a dokonca sa roztopí). Keď sa opäť ochladí, tabuľka stuhne. Pri tomto procese sa tuky vyzrážajú a vytvoria tenkú priesvitnú vrstvu, ktorá pokrýva čokoládu. To sa často stáva v lete, keď chceme zohriatu tabuľku zachrániť pred úplným roztopením tým, že ju vložíme do chladničky. Zvyčajne sa biely film vytvorí na horších výrobkoch, do ktorých sa pridáva viac tuku a ktoré nie sú temperované. Niekedy sa však mastný povlak vytvorí aj na niektorých kvalitných čokoládach z takzvanej najvyššej police.

Odkiaľ sa ešte berie povlak na čokoláde?

Teplota nie je jediným faktorom, ktorý môže viesť k vzniku bieleho povlaku. Podobný vizuálny efekt spôsobuje vlhkosť, ktorá sa dostane do obalu so sladkou tyčinkou. V tomto prípade charakteristickým povlakom nie je tuk, ale cukor. Okrem vzhľadu mení rozmočená čokoláda aj svoju konzistenciu. Po vykryštalizovaní cukru na povrchu sa tyčinka stáva krehkejšou. To však nie je dôvod na jej vyhodenie. Aj v tejto situácii ju môžete bez obáv zjesť.

TENTO ČLÁNOK PREČÍTALI VŠETCI:  Robte túto vec opakovane doma a ušetríte na elektrinu a za kúrenie. Poliaci to už robia

Ako skladovať čokoládu, aby nezbelela?

Aby čokoláda nezbelela, mali by ste ju správne skladovať. Základom je chrániť ju pred zmenami teploty a vlhkosťou. V zásade nič nebráni tomu, aby ste sladké tabuľky schovali do kuchynskej skrinky. V takom prípade však existuje značné riziko, že sa na nich objaví zmatnenie. To sa s najväčšou pravdepodobnosťou stane, ak sa skladujú dlhší čas a v lete, keď dochádza k veľkým teplotným výkyvom. Bezpečnejšie je skladovať čokoládu v tmavej a chladnej špajze alebo chladničke. Takisto je dobré ju po otvorení preložiť do tesne uzavretej nádoby.

Podobné články

Tieto sladkosti obsahujú hmyz a cvrčky a Slováci ich jedia každý deň

Tieto sladkosti obsahujú hmyz a cvrčky…

V poslednom čase vyvolalo veľké vzrušenie…
Takúto čokoládu kupujeme všetci a pozrite čo obsahuje. Poradíme vám, ktorú kupovať

Takúto čokoládu kupujeme všetci a pozrite…

Máte radi čokoládu? Bohužiaľ, nemáme pre…
Takto zistíte, či je v sladkostiach pridaný hmyz. Dávajú ho už skoro všade

Takto zistíte, či je v sladkostiach…

O pridávaní hmyzu do potravín sa…

2 Komentáre

  • Takýto výsledok je nebezpečný

  • Takýto výsledok je nebezpečný

Zanechaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *