Pór je v kuchyni nenahraditeľným doplnkom a prísadou mnohých jedál. Je súčasťou talianskych jedál a tvorí základ polievok a vývarov. Niet divu, že ho radi pestujeme vo vlastných záhradách na Slovensku.
Čerstvý, mladý pór sa môže konzumovať surový a je ideálny do šalátov a zaváranín. Má lahodnú, jemnú, mierne cibuľovú a mierne sladkú chuť. Okrem toho je veľmi zdravý a ľahko sa pestuje.
Ako vysádzať pór?
Ak chcete začať pestovať pór, máte tri možnosti – kúpiť si hotové sadenice, pripraviť si sadenice alebo vysiať priamo do zeme. Výsev sa vykonáva v apríli alebo máji, zatiaľ čo sadenice môžete pripraviť už vo februári.
Príprava sadeníc póru je jednoduchá. Na klíčenie je ideálna izbová teplota 18 – 20 stupňov Celzia. Prvý výhonok možno očakávať už po jednom týždni. Majte však na pamäti, že ak ste vykonali skorý výsev, je potrebné prepoľovať. V prípade neskoršieho výsevu do väčších kvetináčov to nie je potrebné.
Celkový čas prípravy sadeníc je približne 50 až 60 dní. Po vytvorení koreňového systému by sa mala rastlina premiestniť na nižšiu teplotu 10 – 15 °C alebo otužiť.
Kam vysádzať pór?
Pokiaľ ide o nároky póru na pôdu, rastlina uprednostňuje úrodnú, na humus bohatú a mierne vlhkú pôdu. Pôda nesmie byť príliš kyslá – uprednostňuje sa pH aspoň 6.
Rok pred výsadbou je dobré obohatiť pôdu hnojom a pred presadením sadeníc do pôdy ju obohatiť kompostom. Pôda by mala byť nakyprená.
Sadenice by mali byť od seba vzdialené 15 cm, pri výseve do zeme 20 cm. Cieľové miesto by malo byť slnečné.
Ako získam dlhú bielu časť póru?
Biela časť póru je mimoriadne chutná. Aby bola dlhšia, oplatí sa sadenice umiestniť hlbšie do zeme ako sadenice a rastlinu zahrabať až po základňu zelených častí listov.
Môžeme tiež vykonať kopčekovanie, t. j. prihrnutie póru zeminou, čím získame dlhšiu vybielenú časť stonky. Toto ošetrenie pomôže aj pri odrodách póru, ktoré prezimujeme.
Starostlivosť o pór
Pór je potrebné kŕmiť. Do šiestich týždňov od umiestnenia sadeníc do pôdy je vhodné pôdu obohatiť hnojivom alebo hnojom. Samozrejme, je dôležité pór pravidelne zalievať a burinu odstraňovať.
Pozornosť venujte aj tomu, čo zasadíte pred pór a v jeho bezprostrednej blízkosti. Zásadou striedania plodín a medziplodín je v tomto prípade vysadiť pór na iné miesto ako cibuľovú zeleninu.
Pokiaľ ide o dobrú predplodinu a odporúčané susedstvo pre pór, môžu to byť kapustovité zeleniny, špenát, paradajky, šalát, ako aj mrkva a petržlen.