Ako správne užívať cesnak, aby ste z neho využili maximum živín?

cesnak
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Chutný kuchynský cesnak je skutočným pokladom. Je to užitočné a silné antibiotikum, antimykotikum a antivírusový prostriedok. Najviac nám prospieva v prirodzenom stave, bez tepelnej úpravy.

Toľko výhod pre naše zdravie v takom malom kúsku potraviny

Chcete posilniť svoju imunitu? Dajte si každý deň strúčik cesnaku. Na chlebe, v nátierke alebo aj na toaste. Štúdia na viac ako 41 000 ženách vo veku 55 až 69 rokov ukázala, že ženy, ktoré pravidelne konzumovali cesnak, mali o 35 % nižšie riziko vzniku rakoviny hrubého čreva.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
V prvé jarné dni ľudia robia rituál so sviečkou. Vyháňajú zlé energie

Bojujete proti zápalom? Cesnak to uľahčuje

Podľa výsledkov štúdie, ktorá skúmala pôsobenie cesnakového oleja, sa preukázalo jeho protizápalové pôsobenie. Cesnakový olej tak pomohol znížiť zápalové procesy v kĺboch a svaloch. Nadácia Arthritis Foundation dokonca považuje olej za účinný pri prevencii poškodenia chrupaviek spôsobeného artritídou.

Máte problémy s plesňami na nohách?

Mnoho ľudí má napríklad po návšteve bazéna problémy s mykózou v oblasti chodidiel. Tento nepríjemný estetický problém sa však dá ľahko vyriešiť. Chodidlá si môžete potierať cesnakovým odvarom alebo si problémové miesta potrieť priamo rozotretým cesnakom a nechať pôsobiť štvrť hodiny. Potom pokožku dobre umyte.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Aké rastliny vysadiť pod ovocné stromy? Spojenci pre zdravý sad

Pozor na tepelnú úpravu cesnaku

Plodina vám urobí najviac dobre, keď je surová. Práve v tejto forme sa z cesnaku uvoľňuje prospešný alicín. Trvá niekoľko minút, kým sa rozvinie. Preto je najlepšie pripraviť cesnakovú nátierku pol hodiny pred tým, ako sa ju chystáte konzumovať.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Denný horoskop na sobotu 22. marca 2025

Keď potrebujete cesnak variť, nikdy by ste nemali prekročiť teplotu 60 stupňov Celzia. Vysoké teploty zničia prospešný alicín, takže nezískate jeho blahodarné účinky. Aj preto sa odporúča pridávať ho do jedál pred koncom varenia. Tak sa rozvinie aj jeho typická chuť a vôňa.

Ideálne je konzumovať cesnak denne a v surovom stave.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *