Chutný kuchynský cesnak je skutočným pokladom. Je to užitočné a silné antibiotikum, antimykotikum a antivírusový prostriedok. Najviac nám prospieva v prirodzenom stave, bez tepelnej úpravy.
Toľko výhod pre naše zdravie v takom malom kúsku potraviny
Chcete posilniť svoju imunitu? Dajte si každý deň strúčik cesnaku. Na chlebe, v nátierke alebo aj na toaste. Štúdia na viac ako 41 000 ženách vo veku 55 až 69 rokov ukázala, že ženy, ktoré pravidelne konzumovali cesnak, mali o 35 % nižšie riziko vzniku rakoviny hrubého čreva.
Bojujete proti zápalom? Cesnak to uľahčuje
Podľa výsledkov štúdie, ktorá skúmala pôsobenie cesnakového oleja, sa preukázalo jeho protizápalové pôsobenie. Cesnakový olej tak pomohol znížiť zápalové procesy v kĺboch a svaloch. Nadácia Arthritis Foundation dokonca považuje olej za účinný pri prevencii poškodenia chrupaviek spôsobeného artritídou.
Máte problémy s plesňami na nohách?
Mnoho ľudí má napríklad po návšteve bazéna problémy s mykózou v oblasti chodidiel. Tento nepríjemný estetický problém sa však dá ľahko vyriešiť. Chodidlá si môžete potierať cesnakovým odvarom alebo si problémové miesta potrieť priamo rozotretým cesnakom a nechať pôsobiť štvrť hodiny. Potom pokožku dobre umyte.
Pozor na tepelnú úpravu cesnaku
Plodina vám urobí najviac dobre, keď je surová. Práve v tejto forme sa z cesnaku uvoľňuje prospešný alicín. Trvá niekoľko minút, kým sa rozvinie. Preto je najlepšie pripraviť cesnakovú nátierku pol hodiny pred tým, ako sa ju chystáte konzumovať.
Keď potrebujete cesnak variť, nikdy by ste nemali prekročiť teplotu 60 stupňov Celzia. Vysoké teploty zničia prospešný alicín, takže nezískate jeho blahodarné účinky. Aj preto sa odporúča pridávať ho do jedál pred koncom varenia. Tak sa rozvinie aj jeho typická chuť a vôňa.
Ideálne je konzumovať cesnak denne a v surovom stave.