Keď na surovom kurčati vidíte červené škvrny, je to zlé znamenie? Alebo môžete mäso uvariť a jesť normálne? Zistite, čo sú to červené škvrny a ako ovplyvňujú bezpečnosť a kvalitu kuracieho mäsa.
Keď v teplom počasí myslíme na mäsový pokrm, často si vyberáme hydinu. Je zdravé, chudé a obsahuje veľa bielkovín. Navyše skvele chutí so zeleninou. Žiaľ, červené škvrny na surovom kuracom mäse však môžu byť počas prípravy vizuálne rušivé. Našťastie by ste sa ich nemali príliš obávať. Ak vás obťažujú, mali by ste ich byť schopní odstrániť. V opačnom prípade nezabudnite, že po tepelnej úprave mäsa budú oveľa menej viditeľné.
Vidíte na kuracích prsiach červené škvrny? Nemáte dôvod na obavy
Ak si na surovom kurčacom mäse po vybratí z obalu všimnete červené škvrny, pravdepodobne vás to trochu zneistí. Rozhodne nevyzerajú vábne. V skutočnosti však napriek tomu, že sú neatraktívne, nie sú dôvodom na obavy. Ako asi tušíte, ide o krvné škvrny. Odkiaľ pochádzajú? Príčinou je zvyčajne nesprávne spracovanie, pri ktorom sa uvoľňuje krv. Môže to byť spôsobené nesprávnym rezom, polohovaním, omráčením a inými faktormi. Kus kurčaťa s takýmito škvrnami je stále bezpečný na konzumáciu. Dajú sa odstrániť aj namočením mäsa do studenej vody na niekoľko minút.
Prečo sú na kurčati červené žilky? Uistite sa, že teplota je správna
Tu je ďalší jav, ktorý môže byť na prvý pohľad znepokojujúci, a to pohľad na červené žilky v kuracom mäse, ktoré sa zvyčajne objavujú v miestach, kde sú porušené hlavné cievy. Najčastejšie sa to stáva pri kusoch s kosťou, ale nie je to dôvod na znepokojenie. Pri tepelnej úprave kurčaťa môžu bielkoviny v žilkách reagovať na teplo. Tým sa žily stávajú viditeľnejšími, najmä v blízkosti kosti. Pokiaľ však mäso uvaríte pri bezpečnej teplote (73,9 °C), ktorá odstráni prípadné baktérie, je stále bezpečné na konzumáciu.