Nie je čaj ako čaj – a nie je to len o kvalite a druhu. Čajový nálev sa dá pripraviť toľkými spôsobmi, že jediným obmedzením je vaša fantázia. Ak chcete svoj každodenný čaj spestriť, obohatiť jeho chuť a dodať mu vitamíny a živiny, zistite, aké prísady by ste mali zvoliť. Tieto návrhy budú ideálne bez ohľadu na ročné obdobie.
Väčšina z nás pije čaj s citrónom a robí tak najmä z dvoch dôvodov. Po prvé, pre chuť a po druhé, aby sme svoj nápoj obohatili o vitamín C, ktorý sa nachádza v citróne. Pritom málokto vie, že plátky citróna by sa nemali hádzať do vriacej vody, pretože pridaním tohto ovocia do horúceho čaju ho pripravíte o všetok vitamín C.
Ak však máte radi svoje čaje s ovocným nádychom, máme pre vás riešenie – navrhujeme nahradiť citrón sušenými citrusmi. Kúsky vášho obľúbeného citróna alebo pomaranča (samozrejme, nie kandizovaného!) budú fungovať perfektne. Dobrou voľbou bude aj samotná kôra z týchto plodov.
Čaj môžete podávať nielen s citrusmi. Jeho chuť obohatí aj ovocie, ako sú aronia, brusnice, bobule goji, maliny alebo broskyne. Zaujímavou alternatívou môžu byť aj sušené plátky jabĺk. Rozdrvené a vhodené do čaju dodajú príjemnú arómu a sviežosť.
Aromatické korenie do čaju
Aj korenie dokáže premeniť obyčajný čaj na aromatický nálev. V závislosti od toho, čo si vyberiete, môžu mať osviežujúci, hrejivý, povzbudzujúci alebo upokojujúci účinok. Pri výbere korenín sa medze nekladú, rozhodnúť môže vaša obľúbená chuť alebo vôňa.
Najobľúbenejšími prísadami do čajov sú koreniny ako škorica, kardamón, klinčeky, zázvor, kurkuma, šafran, korenie, aníz alebo vanilka. V letných horúčavách sa oplatí čaj obohatiť lístkom osviežujúcej mäty, ktorá nápoj odľahčí a osvieži.
Za zmienku stojí aj ďalšie korenie, ktoré zvýrazňuje chuť čaju. Je to citrónová tráva (je pomerne drahá, ale stačí jej malé množstvo, aby ste získali nádhernú a osviežujúcu arómu).
Kvety s čajom
Často používaným doplnkom na prípravu lahodného čaju sú kvety, ktoré mu dodávajú jedinečný charakter. V tejto úlohe sú ideálne jazmín, levanduľa, ibištek a nechtík lekársky. Môžu sa kombinovať so zeleným a čiernym čajom. Kvety sa môžu podávať sušené alebo čerstvé (okvetné lístky). Poskytujú nielen odlišnú chuť, ale aj atraktívny vizuálny zážitok.
Mlieko, smotana alebo zeleninový nápoj. Tu sú nové verzie bavaroise
Klasická bawarka alebo čaj s mliekom je zďaleka najobľúbenejšou verziou. Nikto však nepovedal, že je to jediná chutná kombinácia, práve naopak. Pokiaľ ide o duet mlieka a čaju, oplatí sa experimentovať aj s inými druhmi čaju. Milovníci nezvyčajných chutí si môžu vybrať zo zelených, ovocných, bielych alebo červených čajov a zmiešať ich s klasickým mliekom aj s rastlinným nápojom, ako je ovsené, sójové alebo mandľové mlieko. Každý z týchto prídavkov poskytne úplne samostatné chuťové vlastnosti, vďaka čomu si môžete sami vytvoriť svoju obľúbenú verziu bavoráka.
Orechy v čaji? Áno!
Napadlo by vám pripraviť čaj s orechmi? Nuž, túto zdravú a aromatickú prísadu, ktorá s čajom vôbec nesúvisí, možno úspešne použiť na prípravu lahodného nápoja.
Najlepšou možnosťou je zvoliť si drvené orechy, napríklad lieskové, vlašské, mandľové alebo pistáciové vločky. Pistácie zbavené šupiek a škrupín, vhodené rozdrvené do teplého nálevu, dodajú čaju nádhernú vôňu a príjemnú chuť. Samozrejme, pistácie (ako aj ostatné orechy) by mali byť nesolené.
Čajový džem
Ešte približne pred desiatimi rokmi bol čaj s džemom mimoriadne obľúbený. V posledných rokoch sa však táto kombinácia stala oveľa menej bežnou. Stojí však za to si túto dvojicu pripomenúť, pretože tradičný džem sa k čajovému nálevu výborne hodí. V tomto prípade je dôležité, ako sa čaj podáva. Džem je najlepšie umiestniť do samostatnej malej misky, a nie priamo do šálky. Tento spôsob podávania má naznačiť, že džem sa nevhadzuje do vriacej vody, ale ochutnáva sa striedavo s čajom. Najviac sa odporúča jahodová, malinová a čerešňová marmeláda.
Kokosové vločky
Sušené ovocie, orechy, džemy a koreniny nie sú osvedčenými prísadami do čaju. Milovníci originálnych chutí ocenia aj kokosové vločky (vločky nie sú to isté ako kokosové hobliny). Dodávajú čaju exotickú chuť a vôňu, ktorá sa spája s niečím sladkým a s dovolenkovým relaxom, pričom výborne pôsobia na zmysly. Kokosové vločky sa najlepšie kombinujú s bielym alebo zeleným čajom.