Zemiaky sú všestrannou zeleninou, ktorú sa oplatí mať doma. Chutia vynikajúco a môžeme z nich pripraviť naozaj veľa jedál. Dobre sa hodia do nákypov, chrumkavo sa pripravia v podobe hranolčekov a skvele chutia v spoločnosti pyré na nedeľný obed.
Najlepšie zemiaky sú tie, ktoré sme si sami vypestovali vo vlastnej záhrade. Dobrú chuť majú aj zemiaky kúpené na miestnom trhu. Čo však robiť, aby vydržali cez zimu a nezačali klíčiť? Moja babička na to mala spôsob.
Čerstvé zemiaky chutia výborne podávané len s maslom a posypané soľou. Avšak aj tie, ktoré sú uskladnené počas zimy, sa dobre hodia ako príloha k rôznym jedlám.
Bohužiaľ, nesprávne uskladnené zemiaky môžu klíčiť. Dá sa takáto zelenina ešte konzumovať? Naklíčené zemiaky môžu obsahovať malé množstvo toxínu. Miesta, kde sa objavili klíčky, by sa mali vyrezať.
Pozor na zemiaky, ktoré začali zelenať. Takúto zeleninu je najlepšie zlikvidovať. Správne skladovanie zemiakov zabezpečí, že sa výhonky neobjavia. Najlepší spôsob skladovania zemiakov mi povedala moja babička.
Čo sa dá urobiť, aby zemiaky neklíčili?
Zemiaky je najlepšie skladovať na chladnom a dobre vetranom mieste. Dobre sa tu hodí špajza alebo pivnica. Na zemiaky by nemalo svietiť slnko. V opačnom prípade začnú klíčiť.
Ďalšou otázkou je, v čom zemiaky skladujete. Moja stará mama hovorila, že najhoršie, čo môžete urobiť, je dať zeleninu do plastového vrecka. Potom začnú v okamihu klíčiť.
Zemiaky je najlepšie dať do nádoby s otvormi. Dobre poslúži drevená debnička alebo prútený košík. Moja babička mi povedala ďalší jednoduchý trik, ako zabrániť klíčeniu zemiakov.
Tento postup zabráni klíčeniu zemiakov
Pred vložením zemiakov do debny je dobré ich dobre skontrolovať. Tie, ktoré sú poškodené alebo už klíčia, by sa mali oddeliť od ostatných. Do zeleniny je nevyhnutné hodiť gaštany nazbierané na jeseň.
Gaštany zabraňujú hromadeniu vlhkosti, ktorá nepriaznivo ovplyvňuje hľuzy. Okrem toho orechy zozbierané na jeseň zabránia klíčeniu zemiakov. Tento trik od mojej babičky dokáže zázraky.