Do masla sa pridajú červy, aby sa ušetrilo. Výrobcovia sľubujú, že rozdiel nepoznáte

maslo hmyz jedlo
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Podľa mnohých odborníkov je súčasná spotreba živočíšnych produktov úplne neudržateľná. Na planéte je čoraz viac ľudí a nie je možné ich všetkých takto nakŕmiť bez toho, aby sme úplne neznehodnotili životné prostredie, ktoré je v súčasnosti veľmi ohrozené. V niektorých krajinách už napríklad začali vyraďovať kravy, pretože produkujú príliš veľa emisií.

Pripravte sa na zmenu

Umožňuje to aj skutočnosť, že sa objavujú najrôznejšie alternatívy stravovania. Existujú názory, že súčasný príklon k živočíšnej strave bol dočasným trendom, ktorý sa zvráti. Čoraz častejšie sa hovorí o prechode na rastlinnú stravu. Dokonca aj rýchle občerstvenie, ako napríklad Burger King, už ponúka takéto výrobky.

Veľkým trendom je dnes aj konzumácia hmyzu. To, že ste proti tomu, je len stará myšlienka, ktorá sa časom určite rozptýli. Vedci už totiž testujú špeciálne maslo, v ktorom značnú časť tvorí tuk vyrobený rozomletím lariev hmyzu.

Výroba takéhoto tuku je viac ako jednoduchá. Hmyz sa rozdrví veľkým mixérom a pomocou odstredivky sa oddelí tuk, ktorý by sa dal prirovnať k maslu. Nejde o teoretické testy. Tento tuk sa nielen vyrobil, ale dokonca sa z neho upiekol koláč, ktorý sa podával ľuďom. Tí mali povedať, ako im chutí a či vedia rozoznať rozdiel.

Nechutí zle

A dospelo sa k niekoľkým zaujímavým záverom. Ak sa použijú tri štvrtiny masla a jedna štvrtina hmyzieho tuku, spotrebiteľ vôbec nič nerozozná. Až keď sa tento tuk a maslo znížili na polovicu, zákazníci začali hlásiť, že žemľa predsa len chutí zvláštne.

Asi nie je prekvapujúce, že výroba takéhoto tuku má veľké výhody. Nepotrebujete žiadne veľké pastviny ani stajne, spotreba vody je minimálna a nevznikajú žiadne emisie. Okrem toho sa v Európe dajú ľahko chovať červy a kto vie, možno starý kontinent v budúcnosti nájde v tejto komodite niečo, v čom bude vynikať, keď teraz zlikvidoval svoj automobilový priemysel a tvrdo ide po tradičných poľnohospodároch.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *