Drevené dosky na krájanie vyhoďte. Na západe ich už nepoužíva snáď nikto, sú nebezpečné

drevena doska
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Možno ste sa stretli aj s výhradami voči používaniu drevených dosiek na krájanie. Dlho to však bola jediná možnosť, ako ochrániť kuchynskú pracovnú dosku pred porezaním.

Postupom času sa začali objavovať dosky na krájanie vyrobené z plastu alebo dokonca zo skla, čím drevo získalo potrebnú konkurenciu.

Prečo nie drevo?

A aké sú najčastejšie námietky voči nim? Sú pomerne objemné a drahé. Ale vyzerajú dobre, netupia nože a vydržia naozaj dlho. Nevýhodou je, že drevo nasiakne všetky šťavy a tekutiny, ktoré doň stekajú z krájaných potravín. A tie sa ťažko odstraňujú.

Drevenú dosku na krájanie nemôžete dať do umývačky riadu, ak nechcete, aby sa naklíčila, a neprospieva jej ani dlhé namáčanie. Takže časom sa vaša doska na krájanie stane dosť nehygienickou.

Čiastočne môžete zabrániť nasiaknutiu dreva, ak ho pred použitím natriete olejom. Tým ho ochránite pred vysychaním, praskaním a nasávaním toľko žiadaných tekutín.

Ďalšou možnosťou, ak sa už nechcete vzdať dreva, je zaobstarať si bambusovú dosku na krájanie. Je najmenej pórovitá zo všetkých druhov, a preto absorbuje najmenšie množstvo štiav.

Sklo alebo plast? Nič nie je dokonalé

Bohužiaľ, ideálna možnosť neexistuje, pretože plastové a sklenené dosky na krájanie majú aj svoje nevýhody. Tie plastové vyzerajú pekne, sú relatívne lacné a sú aj ľahké. Dajú sa bez problémov umývať v umývačke riadu a namáčať, ako dlho chcete.

Takisto sa na nich netupia nože, ale časom sa na nich vytvoria ryhy, ktoré ich robia menej peknými. A ani umývačka riadu si neporadí s baktériami, ktoré sa v nich hromadia.

Nechajte sklo zdobiť

Sklenené dosky na krájanie sú kapitolou samou o sebe. Niektoré sú naozaj krásne, ale do kuchyne sa hodia skôr ako dizajnový doplnok než ako plnohodnotný nástroj. Pri každom krájaní vie celý dom, ako hlasno sa krája.

Pravdou však je, že vaše nože im neublížia. Ich čepele však čoskoro vezmú za svoje, pretože sklo ich rýchlo otupí. Môžete ich však bez problémov namáčať a variť.

Nezavrhujte drevené dosky na krájanie

Drevené dosky na krájanie teda úplne nezavrhujte, len sa na nich vyhýbajte krájaniu surového alebo pečeného mäsa, rýb či hydiny. Na tie sa viac hodia plastové alebo bambusové, ktoré sa dajú ľahko utrieť od tekutín.

Na drevených doskách však môžete bezpečne krájať syr, chlieb, zeleninu alebo údeniny. A tie sklenené? Tie nechajte na polici na ozdobu. Alebo ich môžete použiť na vaľkanie cesta či vykrajovanie cukroviniek.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *