Možno ste sa stretli aj s výhradami voči používaniu drevených dosiek na krájanie. Dlho to však bola jediná možnosť, ako ochrániť kuchynskú pracovnú dosku pred porezaním.
Postupom času sa začali objavovať dosky na krájanie vyrobené z plastu alebo dokonca zo skla, čím drevo získalo potrebnú konkurenciu.
Prečo nie drevo?
A aké sú najčastejšie námietky voči nim? Sú pomerne objemné a drahé. Ale vyzerajú dobre, netupia nože a vydržia naozaj dlho. Nevýhodou je, že drevo nasiakne všetky šťavy a tekutiny, ktoré doň stekajú z krájaných potravín. A tie sa ťažko odstraňujú.
Drevenú dosku na krájanie nemôžete dať do umývačky riadu, ak nechcete, aby sa naklíčila, a neprospieva jej ani dlhé namáčanie. Takže časom sa vaša doska na krájanie stane dosť nehygienickou.
Čiastočne môžete zabrániť nasiaknutiu dreva, ak ho pred použitím natriete olejom. Tým ho ochránite pred vysychaním, praskaním a nasávaním toľko žiadaných tekutín.
Ďalšou možnosťou, ak sa už nechcete vzdať dreva, je zaobstarať si bambusovú dosku na krájanie. Je najmenej pórovitá zo všetkých druhov, a preto absorbuje najmenšie množstvo štiav.
Sklo alebo plast? Nič nie je dokonalé
Bohužiaľ, ideálna možnosť neexistuje, pretože plastové a sklenené dosky na krájanie majú aj svoje nevýhody. Tie plastové vyzerajú pekne, sú relatívne lacné a sú aj ľahké. Dajú sa bez problémov umývať v umývačke riadu a namáčať, ako dlho chcete.
Takisto sa na nich netupia nože, ale časom sa na nich vytvoria ryhy, ktoré ich robia menej peknými. A ani umývačka riadu si neporadí s baktériami, ktoré sa v nich hromadia.
Nechajte sklo zdobiť
Sklenené dosky na krájanie sú kapitolou samou o sebe. Niektoré sú naozaj krásne, ale do kuchyne sa hodia skôr ako dizajnový doplnok než ako plnohodnotný nástroj. Pri každom krájaní vie celý dom, ako hlasno sa krája.
Pravdou však je, že vaše nože im neublížia. Ich čepele však čoskoro vezmú za svoje, pretože sklo ich rýchlo otupí. Môžete ich však bez problémov namáčať a variť.
Nezavrhujte drevené dosky na krájanie
Drevené dosky na krájanie teda úplne nezavrhujte, len sa na nich vyhýbajte krájaniu surového alebo pečeného mäsa, rýb či hydiny. Na tie sa viac hodia plastové alebo bambusové, ktoré sa dajú ľahko utrieť od tekutín.
Na drevených doskách však môžete bezpečne krájať syr, chlieb, zeleninu alebo údeniny. A tie sklenené? Tie nechajte na polici na ozdobu. Alebo ich môžete použiť na vaľkanie cesta či vykrajovanie cukroviniek.