Funguje pravidlo 5 sekúnd, keď vám niečo spadne na zem? Vedci sa na to pozreli

pexels cats coming 920220

Asi každému sa už stalo, že keď mu na zem spadol kúsok chleba, syra alebo uhorky, rýchlo ho zdvihol a zjedol. Mnoho ľudí sa v takýchto situáciách riadi známym pravidlom 5 sekúnd. Vysvetlíme vám, či je možné zjesť jedlo zo zeme, a rozptýlime pochybnosti o tom, či je čas naozaj rozhodujúci.

Pravidlo 5 sekúnd vychádza z presvedčenia, že baktérie neinfikujú jedlo, ktoré spadne na zem, okamžite. Hovorí, že ak tam jedlo ležalo menej ako 5 sekúnd, je možné ho zjesť. Vedci túto tému dôkladne preskúmali a dali jasnú odpoveď na otázku, čo sa stane, keď niečo spadne na podlahu.

Funguje pravidlo 5 sekúnd?

Účinnosť pravidla 5 sekúnd dôkladne preskúmal profesor Paul Dawson, odborník na vedu o potravinách a spoluautor knihy „To ste práve zjedli?“. (anglicky: „Did you just eat that?“). Predtým sa vykonávali len veľmi jednoduché testy, pri ktorých sa jedlo zhadzovalo na univerzitnej pôde. Neboli však kontrolované a starostlivo analyzované.

Dawson so svojím tímom z Clemsonskej univerzity (USA) sa touto otázkou vážne zaoberal a výsledky svojho výskumu uverejnil vo vedeckom časopise Journal of Applied Microbiology. Výskum poskytuje jasnú odpoveď na otázku, či je možné jesť jedlo z podlahy. Ukázalo sa, že kontamináciu potravín spadnutých na zem ovplyvňuje niekoľko faktorov.

Ďalší zaujímavý článok zadarmo:  Vymetá usadeniny z tela. Ako zaviesť do stravy viac vlákniny?

Čo ovplyvňuje kontamináciu potravín?

Prvým faktorom, ktorý určuje, do akej miery budú potraviny ležiace na zemi kontaminované, je skutočne čas. Výskum však ukázal, že slávnych 5 sekúnd je len zdanie. Baktérie sa môžu okamžite preniesť na kúsok chleba alebo sušienky. Aj keď niečo leží na podlahe menej ako 1 sekundu, môže to byť kontaminované. Zistilo sa však, že čím dlhší je kontakt so zemou, tým viac mikroorganizmov sa na potravine objaví. Veľa závisí aj od druhu potraviny a povrchu podlahy a stupňa jej kontaminácie.

Výskum Donalda Schaffnera a Robyn Mirandovej z Rutgers University (USA) vrhol na túto tému ešte viac svetla. Po analýze takmer 130 rôznych scenárov dospeli k záveru, že prenos baktérií na potraviny podporuje vlhkosť. Čím vlhkejšia je podlaha (napr. čerstvo umytá) alebo samotný výrobok, tým viac baktérií kontaminuje potraviny. Počas vykonaných testov najviac mikroorganizmov prilákal melón, zatiaľ čo najmenej želé fazuľky. Ukázalo sa tiež, že „najbezpečnejším“ typom podlahy bol koberec.

Ďalší zaujímavý článok zadarmo:  Začnite piť pravidelne tento čaj. Nakopne metabolizmus a začnete chudnúť

Je možné jesť potraviny z podlahy?

Podľa amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb je 12 % ochorení prenášaných potravinami dôsledkom konzumácie potravín, ktoré prišli do kontaktu so znečisteným povrchom (vrátane podlahy). Profesor Dawson uznáva, že nie vždy je zdravotné riziko spojené s baktériami, ktoré sa prenášajú na spadnuté jedlo. Môže sa však stať, že jedlo je kontaminované napríklad salmonelou, ktorá aj v malom množstve môže spôsobiť nepríjemné žalúdočné ťažkosti. Vedec preto varuje pred konzumáciou vecí, ktoré ležali na zemi aj krátky čas. Rizikové je to najmä pre ľudí s oslabenou imunitou a chronickými ochoreniami.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *